// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lotte og Søren Hammer: Kobberslottet
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historisk roman

Lotte og Søren Hammer: Kobberslottet

Skrevet af den 24. marts 2020 – 06:33Én kommentar

’Kobberslottet’ er andet bind i Hammer-parrets fortælling om den unge dansk-jødiske Kassandra og den unge dansk-tyske Peters rejse gennem nogle af 2. Verdenskrigs brændpunkter. I første bind fulgte vi den fattige og forældreløse Peters optagelse i Hitlerjugend og SS-korpset, og i ’Kobberslottet’ er det Kassandra, der er i centrum. Hun besøger sin stenrige bedstefar i Polen lige op til verdenskrigens udbrud.

Kassandres bedstefar har opbygget sin formue på minedrift, og livet i kobberminerne udgør et selvstændigt spor i romanen. For de undertrykte og udbyttede arbejdere og deres familier kommer til at afgøre flere af de romanpersonernes skæbne. Beskrivelserne fra minerne og de kummerlige arbejdsvilkår virker realistiske og rå. Det sammen kan man ikke sige om resten af romanen. Der er strøet en række romancer ud over handlingen, som betyder at passager desværre virker som noget, der kunne være taget fra magasiner som henvender sig til de yngste teenagelæsere. Men tilbage til krigen, for den nærmer sig hurtigt det polske slot, hvor Kassandra er sammen med sin bror og flere kusiner.

Tyskland og Sovjetunionen indgik som bekendt en ikke-angrebspagt og delte Polen imellem sig. Tyskerne invaderede fra vest mod øst, og da den polske hær var nedkæmpet, gik de sovjetiske tropper ind fra øst. Takket være Kassandras snarrådighed, talegaver, sprogtalent og politiske sans går det ikke helt galt for familien, men krigen splitter og ødelægger. Kassandra kan klare meget og har et temperament, som er vanskeligt for hende og alle andre at styre. På steder er det stærkt underholdende, men det bliver desværre også lige meget nok. Karakterens troværdighed går fløjten, for der er for meget hun kan og kommer igennem med. Forhåbentlig tøjler forfatterne hende lidt, for ellers kan hendes færd i de kommende bøger i serien gå hen og blive en kende anstrengt af følge.

Læs anmeldelsen af ‘Vejen til Warszawa’.

Lotte og Søren Hammer: Kobberslottet. HarperCollins, 267 sider, marts 2020