// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Peter Adolphsen: Små historier 3
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller, Roman

Peter Adolphsen: Små historier 3

Skrevet af den 6. marts 2020 – 06:20Ingen kommentarer

Peter Adolphsen har gjort det igen. Efter cirka tyve år vender han overbevisende tilbage med kortprosaværket “Små historier 3”. Han debuterede med “Små historier 1”, som udkom i 1996, og efterfølgeren “Små historier 2” udkom i 2000. Værker, der desværre er udsolgt fra forlagene.

De små historier er alle sylespidse, skøre og syrede. Finurlige og interessante. Og jeg anbefaler dem på det varmeste. Peter Adolphsens historier er båret af hvert deres greb, og er meget forskellige både i genrevalg og indhold. Fælles for dem er, at de alle har et raffineret twist, en humoristisk eller ligefrem ironisk tone. Og så vender de op og ned på vores opfattelse af, hvordan verden og universet fungerer. Genialt skriver værket sig blandt andet ind i tidens aktuelle klimalitteratur, og sætter finurligt den stigende forurening på dagsordenen.

I en af samlingens længste historier “Jorden taler til mennesket”, ser vi verden fra jordens synsvinkel. Jorden taler dunder til os, og kritiserer forureningen, og vores aggresivitet, og ser bestemt ikke mennesket som overlevelsesduelige væsener:

“Dette er min sjette masseudrydelse.”

“Lad mig ikke komme for godt i gang med listen over alle de giftstoffer, I pumper ud i mine systemer. Sporene bliver ikke fjernet så let.”

Fælles for fortællingerne er også deres menneskesyn. Mennesket er kun en lille brik på jorden og i det uendeligt store univers. Den vinkel giver anledning til mange refleksioner og overvejelser over det enkelte individ og dets placering. Der er ikke meget forsvar for det superindividualistiske i disse historier. For eksempel udstilles menneskets opblæsthed mesterligt i den lille fabel “Myggelarvens sang”. Peter Adolphsen undlader heller ikke at bruge en af tidens klicheer til sin ætsende kritik “Jeg vil blive husket som en, der gjorde forskel i sin tid.” Læseren bliver heldigvis heller ikke sparet for en ny syndefaldsmyte, hvor Peter Adolphsen i historien ” Syvende dags sex” giver en noget overraskende og ny forklaring på, hvorfor Gud Smed mennesket ud af Paradis. Læs selv og le.

I historien “IKEA-dyr” fremsættes en skarp kritik af kommercialismens markedsføring. Det beskrives, hvordan en hvilken som helt vare kan sælges, så længe den bare har en god histore. Skarpt viser fortællingen, hvordan, Ikea kan sælge en vare bare ved at sovse den ind i en nostalgisk og sentimental historie om dyrevelfærd. Den gode historie kan altså sælge et produkt, hvis egenværdi er meget lidt værd. Det skarpt og skingrende godt.

Og jeg kunne blive ved, men læs selv de andre historier – også eventyret om Prinsessen på ærten, som hos Peter Adolphsen hedder “Prismen på æsteten”. Også en af de mange finurlige historier, hvor forfatteren laver en række morsomme sproglige eksperimenter. Det kan stærkt anbefales at læse dette værk om ikke andet så for at få sat tingene ind i et andet og større perspektiv. Nyd det, og mor dig over Peter Adolphsens sylespidse pointer og skæve vinkler.

Peter Adolphsen: Små historier 3, Gyldendal, marts 2020, 93 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.