// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jack London: Når naturen kalder
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » klassiker

Jack London: Når naturen kalder

Skrevet af den 20. februar 2020 – 05:50Ingen kommentarer

Når naturen kalder er en sand klassiker, som har været elsket af børn og voksne i over 100 år. Jack London var kun 27 år, da han skrev den, og den blev øjeblikkeligt meget populær. Måske fordi bogen bygger på hans egne erfaringer fra guldgravertiden i Alaska, hvilket giver den et autentisk og troværdigt præg.

Historien handler om hunden Buck. Han er en blanding af en sanktbernhardshund og en skotsk hyrdehund og er derfor både stor og stærk – et sandt pragteksemplar. Han lever et roligt luksusliv i Californien, indtil han bliver stjålet og solgt som slædehund, der skal hjælpe med at køre forsyninger og post til guldgraverne i Alaska. Det er hårdt at finde sin plads i flokken, og hans liv er pludselig en kamp på liv og død.

Efter at være blevet købt af tre håbløse personer, der intet aner om hunde, slædekørsel eller udendørsliv, bliver Buck og resten af hundene næsten arbejdet ihjel. Heldigvis for Buck bliver han i sidste øjeblik reddet af Jack Thornton, og det bliver starten på et varmt og smukt venskab mellem hund og menneske.

Men jo længere tid Buck tilbringer i det barske miljø, jo stærkere mærker han sin natur kalde. Han bliver mere og mere draget af de dybe skove og store vidder og kan mærke sine forfædres instinkter rulle i blodet. Han er dog splittet mellem at følge kaldet eller blive hos Jack, som han nærer en dyb kærlighed til.

Historien fortælles af en 3.persons fortæller, men fra Bucks synsvinkel, hvilket gør det til en anderledes og interessant læseoplevelse. Bogen er en udviklingshistorie med eventyrelementer og en fortælling om overgangen fra ét liv til et andet eller fra barn til voksen. Det er samtidig en beretning om naturen og den stærkestes overlevelse. Men mest af alt er det bare en virkelig velskrevet og spændende fortælling, som stadig vil begejstre både børn og voksne i dag.

Som altid har Alhambra virkelig kælet for bogens omslag, som er smukt designet af Caroline A. Bernhard. Den lækre indbinding gør bogen til en fryd at sidde med, mens man betages af den smukke og barske historie. Forlagsleder Rebekka H. Svensen har skrevet et spændende forord, som giver en god introduktion til Jack London, Når naturen kalder og den tid, bogen blev skrevet i.

Bogen udgives i dag, hvor en ny filmatisering med Harrison Ford i hovedrollen som Jack Thornton også har premiere.

Jack London, Når naturen kalder, Forlaget Alhambra, 135 sider, revideret oversættelse af Rebekka Hjelholt Svendsen, 20. februar 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.