// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mette Bystrup: Du er her ikke
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Graphic novel

Mette Bystrup: Du er her ikke

Skrevet af den 8. februar 2020 – 05:49Ingen kommentarer

“Du er her ikke” er en meget smuk og gribende grafisk roman om identitet, dualitet, ensomhed og tvillingeskab. Det er en autobiografisk fortælling om at savne én, man er dybt forbundet med. Bogen tager udgangspunkt i det rungende savn, som illustratoren Mette Bystrup oplevede, da hun flyttede til Stockholm for at studere. Her oplevede hun for første gang at være adskilt fra sin tvillingesøster i længere tid, og det gav hende en helt ny og intenst smertelig oplevelse af savn. Et savn der mesterligt skilderes i denne fine udgivelse.

“Da jeg flyttede til Stockholm, oplevede jeg en stærkere følelse af ensomhed end jeg havde kendt til. Hvor kom den fra? Havde den noget at gøre med, at jeg er tvilling?”

Billedsiden er ufattelig smuk og stærk. Den består af fem forskellige spor, der er tegnet på hver sin måde, med hvert sit udtryk, der hver især viser savnets og kærlighedens forskellige aspekter. Der er blandt andet nordiske smukke skove med fine anemonetæpper, hvor det er ensomt at gå tur, der er forfinede akvarelligende naturbilleder og tegneserieagtige sort/hvid tegninger, der humoristisk viser, hvordan vores hovedperson stjæler sig til et kram fra hos en tilfældig passager i et S-tog, og fra en ditto person i køen i et supermarked.

Med den mesterlige billedside formår Bystrup at tegne det savn og den ensomhed, som ikke kan beskrives med ord. Bogen viser simpelthen, hvad det vil sige at være ensom og at savne. Dermed cementerer Bystrup den grafiske roman, som et unikt og fremtagende medie, med sin helt egen berettigelse. Og tak for det.

Bogen har en fragmentarisk struktur, hvor helheden skabes af erindringsglimt der veksler mellem minder, drømme, ønskervog fantasier. Den udtryksfulde billedside er hele tiden den bærende del af fortællingen sammen med den gennemgående sætning “du er her ikke”, der gentages i et næsten uhyggeligt mantra, der understreger det dybe savn. Det går simpelthen lige i hjertekulen.

Samtidig tematiserer Bystrup også de modstridende følelser, der kan være imellem søskende – jalousi, misundelse, længsel og kærlighed.

Den stærke skildring af savn og ensomhed kan også læses som en kommentar til en verden, et samfund, hvor nærhed er blevet en mangelvare. Dermed løftes fortællingen til en almenmenneskelig fortælling, som alle der har mistet eller været adskilt fra sine elskede, kan relatere sig til.

Mette Bystrup betegnes som en rising star blandt danske illustratorer. Hun er uddannet fra Kunstakademiets Designskole og Konstfack i Stockholm, og arbejder som grafiker og illustrator.

Jeg glæder mig til at se meget mere fra hendes smukke hånd.

Mette Bystrup: Du er her ikke, Jensen & Dalgaard, december 2019, 90 sider, indbundet.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.