// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Nora Krug: Heimat – et tysk familiealbum
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Graphic novel

Nora Krug: Heimat – et tysk familiealbum

Skrevet af den 25. januar 2020 – 06:31Ingen kommentarer

Heimat er en fremragende og dybt tankevækkende grafisk roman om identitet, skrevet og illustreret af den tysk-amerikanske illustrator og forfatter Nora Krug (f. 1977). Hun er født og opvokset i byen Karlsruhe, hvor 2. verdenskrig stadig kastede lange skygger over hendes barndom og opvækst. Man talte ikke om krigen, og de mange fortielser gjorde det svært at skabe en personlig historie og identitet. Krug flytter til USA, hvor hun arbejder som illustrator på nogle af landets førende aviser. Men skammen over hendes hjemland og nazisternes forbrydelser forlader hende aldrig.

Derfor beslutter hun sig for at rejse tilbage til Tyskland for at undersøge sin egen, sin families og ikke mindst Tysklands historie. Det er der kommet et tankevækkende og meget bevægende værk om skam, skyld og identitet ud af. Med de sjældent sanselige erindringer og den grundige research udfoldes historien, om hvordan man forholder sig til at komme fra et land med en nazistisk fortid. Og om hvordan man lærer at forstå sin egen historie – og måske komme overens med den.

Ordet Heimat betyder “tilhørsforhold” på tysk, og det “definerer det sted, man føler sig tættest beslægtet med, det sted, som har formet en, som man associerer med forskellige madvarer, dufte og landskaber”, siger Nora Krug i et interview. Heimat er et kontroversielt ord, fordi det var det begreb nazisterne brugte til at definere, og dermed også ekskludere, dem, der ikke tilhørte “Heimat”. Det gør spørgsmålet om sted og identitet til noget helt særligt i en tysk sammenhæng, som Krug til fulde formår at belyse nuancerne af.

Bogen er en meget vellykket en kombination af et lands historie, kulturhistorie og den personlige historie. Den er udformet som et spændende og gennemtænkt scrapbogsformat, der passer perfekt til bogens undertitel “et tysk familiealbum”. Som det antydes består værket både af fotografier, tegninger, gamle dokumenter, fotografier af effekter købt på loppemarkeder, fotos fra den nazistiske fortid, egne familiebilleder, håndskrevne tanker og betragtninger. Derudover opremses ting, der er særligt tyske såsom Hansaplast og varmedunken, i optegnelser, som Krug kalder “Tyske ting – optegnelser fra en emigrant med hjemve.”

Elegant bliver værket til en fortælling om både Krugs familie, om Tyskland, om tysk identitet og tysk historie. Yderst vellykket belyses temaerne om kulturel identitet, og om hvordan man kommer overens med at komme fra et land, der har en nazistisk fortid. Om hvordan man kommer overens med en grusom historie, som man hverken kan undslippe eller relatere sig til.

Bogens forside er en genial reference til den store tyske maler Caspar David Friedrichs verdensberømte maleri “Vandreren over tågehavet” fra 1818. Her står en mand iklædt jakkesæt, fine sko og stok på en bjergtop og kigger ud over et smukt tåget landskab. Nora Krug har placeret sin hovedperson på toppen af en bakke, hvor hun står og kigger ud over det tyske landskab. For bogen handler også om, hvad der er landets og menneskenes Heimat rent kulturelt. Således formår hun også, at trække Tyskland væk fra den evige nazistiske skygge, og viser, hvor stort og rigt et land Tyskland er både hvad angår kunst, kultur, natur og historie. Det er ganske befriende for folk som mig, der holder meget af Tysklands kunst og natur.

Det har taget Nora Krug omkring to år at skabe Heimat, og hun har været igennem et utal af lokalarkiver samtidig med, at hun har gravet i sin egen familiehistorie, og besøgt medlemmer af familien for at finde ud af, om naziskylden omfatter nogle af de afdøde familiemedlemmer.

En fremragende og vigtig fortælling om, hvad det vil sige at høre til, og forholde sig til den skam som den nazistiske skygge fortsat kaster over en hel nation, generation efter generation. En fortælling om at være barn af et land med en grusom fortid og eller nutid, som desværre kan opleves i mange dele af verden i dag.

Heimat er en eminent, original og nuanceret erindringsbog, som anbefales til alle, der interesserer sig for historie, kulturhistorie, ophav og identitet. Den er hamrende smuk, og man efterlades både klogere og dybt rørt af den store og uforglemmelige læseoplevelse.

Heimat har velfortjent vundet et hav af internationale priser, og fortjener endnu flere. Læs!

Nora Krug: Heimat – et tysk familiealbum, Gads Forlag, november 2019, 290 sider, oversat af Nanna Lund.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.