// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » H.C. Andersen, Kristian Hvidt: Maries Rejse. En illustreret gave fra digteren
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Billedbog, Kunst

H.C. Andersen, Kristian Hvidt: Maries Rejse. En illustreret gave fra digteren

Skrevet af den 22. februar 2020 – 06:04Ingen kommentarer

Billedbogen “Maries Rejse” er et fuldstændig eventyrligt og enestående værk af H.C. Andersen. Efter at været gemt i en bankboks i 150 år har den nu endelig set dagens lys, og det er vi mange, der er glade for.

Det var i 1869, at H.C. Andersen skabte en helt speciel fødselsdagsgave til en lille 3-årig pige i form af en billedbog. Pigen hed Marie Henriques, og hun var datter til en af de velstående bedsteborgere, som H. C. Andersen ofte besøgte. Den kendte eventyrforfatter blev betaget af den lille piges skønhed og charme og kaldte hende sin forlovede. Og kvitterede med dette enestående værk til den lille Marie. Dagbogen blev bevaret i et pengeskab af både Marie og hendes efterfølgere. Senere blev den købt af staten. Og nu udgivet som bog af Forlaget Vandkunsten.

Og det er forunderligt at tænke på, at H.C. Andersen har siddet og klippet og klistret i de sene aftentimer, og som det instruktive efterskrift anfører, sikkert klukleet, mens han skabte dette værk.

Det er en rejsebog og som sådan meget fantasifuld. Marie rejser eller rettere flyver rundt i Europa med sine tjenestepige, Sidse. Ja, hun sejler også og kører i tog og postvogn. At H.C. Andersen har den slags fantasier at man kan flyve i luftballon, ved vi fra eventyret Om Aartusinder, som han skriver allerede i1853. Her lader H.C. Andersen en gruppe amerikanere rejse rundt i Europa i luftballon, og som en af de rejsende siger: ” Europa set på 8 dage”. På samme måde går det med Marie og Sidse. Hvis det er for koldt nordpå bevæger de sig blot på et øjeblik sydpå.

Billedmaterialet består af en enestående samling af udklip og papirklip. Da bogen mest af alt er en rejsebog, har H.C. Andersen klippet en masse billeder ud af europæiske storbyer og et par landskaber. Jo, man kan så sandelig også lære noget af at læse og bladre i denne fine bog. Derudover har Andersen har også lavet en række papirklip, som han er så kendt for samt lavet en række tegninger for at gøre bogen mere spændende. Altså indeholder bogen en række reproduktioner af originalværker. Ikke så sært, at den blev solgt for 3 millioner kroner, da den kom på auktion i 2017. Læs den spændende historie om salget i det allerede omtalte efterskrift.

Bogen er også meget fint udført. Udgiverne har simpelthen fotograferet det originale værk side for side, så man næsten har fornemmelsen af at sidde med den originale bog i hånden. Og det er en meget stor og gribende oplevelser. Under fotografierne har udgiverne trykt H.C.Andersens breve eller meddelelser til Marie, så de er lette at læse for en moderne læser. Endvidere er der en række relevante noter bagerst bogen, hvis man er i det humør.
Bogen indeholder også en del henvisninger til H.C. Andersens egne eventyr. Hvis man læser bogen med børn er det jo en god anledning til at få læst et eventyr eller to. Der er f.eks. en meget fin tegning af Tommelise på side fire.

Und dig selv at læse dette beskedne værk, der jo reelt kun en er klippe klistre bog. Men samtidig er det et mangfoldigt pragtværk. At rejse er at leve, skriver H.C. Andersen. Rejs med denne fantasifulde digter som rejseguide. Han har selv været der!

Men allerførst læs den selv! Læs den for dine børn eller børnebørn. Eller tillad dig blot at bladre i den og lad din fantasi løbe frit.

H.C. Andersen, Kristian Hvidt: Maries Rejse. En illustreret udgave fra digteren, Forlaget Vandkunsten, august 2019, 228 sider.