// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sissel F. Plathe: Gotikkens kalkmalerier
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Arkitektur, Historie, Kunst

Sissel F. Plathe: Gotikkens kalkmalerier

Skrevet af den 23. februar 2020 – 05:00Ingen kommentarer

Man behøver ikke at være religiøs for at kunne nyde de fantastiske kalkmalier, som findes i mange danske kirker over hele landet. Kalkmalerier er eminente kunstneriske udtryk, som knytter sig til vores religøse historie og etik, og kan derfor nydes af alle, der interesserer sig for kunst og kultur.

Bogen starter med en præsentation af genren kalkmalerier, der kort fortalt er en billedmæssig fremstilling af bibelske personer og fortællinger. De ældste kalkmalerier blev udført omkring 1100.

Kalkmalerier blev udbredt og fremtrædende i Danmark i gotikken, da de gotiske hvælvinger dannede mode. Dekorationerne indrammede og dannede baggrund for de bibelske fortællinger, som kirkens besøgende skulle lære af.

Kalkmalerier i Danmark har været beskrevet et utal af gange – dog med vægt på det episke udtryk. Sissel F. Plathe derimod, lægger hovedvægt på de oversete dekorationer i de danske middelalderkirker. Altså de malerier, der ikke nødvendigvis har en episk fortælling, men som udelukkende fungerer som dekorationer – fx friser, blomster eller andre mønstre.

Bogen er et blændende godt billedværk, som indeholder en række overordentlig smukke fotografier af dekorative kalkmalerier. Efter at have set disse billeder, giver man forfatteren ret i, at disse dekorationer er oversete og på alle måder værd at beskæftige sig med. Vi får både lyst til at bladre i bogen, men også til at tage ud til kirkerne for at opleve de smukke malerier.

Hovedvægten lægges på de mange forskellige værksteder, der skabte de forskellige udsmykninger. Gennemgangen af værkstederne følges op med grundige illustrationer fra de kirker, som det pågældende værksted har udsmykket.

Meget interessante er de sidste kapitler, hvor forfatteren behandler en række “dekorative” temaer, for eksempel en træsko, den lille mand og forskellige fremstillinger af dyr og dyrefabler. De sættes ind i en fin kulturhistorisk sammenhæng, skrevet i et klart sprog, der også redegør for deres forskellige symbolske fortolkninger.

For eksempel er der en meget smuk illustration på side 240, der fremstiller Æsops fabel om ræven og storken. Den er lavet i middelalderen, men den kunne i hele dens enkle skønhed ligeså godt være malet i dag.

Bogen udmærker sig ved dens utrolig smukke gengivelser af disse kalkmalerier fra middelalderen, og det er en nydelse at bladre i den og få øje på flere og flere af de smukke detaljer i dekorationerne. Bogen er interessant for alle, der interesserer sig for kunst, kultur og historie. Den anbefales på det varmeste.

Sissel F. Plathe: Gotikkens kalkmalerier – de oversete dekorationer i Danmarks kirker, Gads forlag, november 2019, 287 sider, rigt illustreret.