// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » M.S. Brandenborg: Symptomer
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Noveller

M.S. Brandenborg: Symptomer

Skrevet af den 10. februar 2020 – 06:29Ingen kommentarer

I Mia Maria Seberg Brandenborgs debut som forfatter går hun i ringen med nogle af de helt store emner i livet. Bogen hedder ”Symptomer” og består af syv noveller, der er mindst lige så tankevækkende, som de er velskrevet.

Jeg kan selv godt lide at blive lidt overrasket, når jeg læser. Jeg synes, det er let irriterende, når en bog – eller en film, for den sags skyld – bevæger sig ud af et spor og ender lige der, hvor du forventer, den vil ende. Lad mig bare konkludere, at på intet tidspunkt i disse syv noveller bliver min irritation pirret. Alle novellerne efterlader mig enten med en del at tænke over, eller de overrasker mig, så jeg lige skal ’komme mig’.

Især novellen om moderen, der har sine to børn med i parken , hvor hun i et kort uopmærksomt øjeblik pludselig ikke længere kan se dem, kan ramme en forælder lige i mellemgulvet. Og emner som savn, kærlighed, fascination og skam ligger alle som en kappe henover de fine fortællinger og efterlader mig med en lyst til at læse mere.

Brandenborg bruger mange beskrivelser, og det er ofte her, du kan få en fornemmelse for hvilken slags forfatter, du har med at gøre. For eksempel er en forfatter som Leif Davidsen fuldstændig fantastisk til beskrivelser. Hans udfordring er så, at der er for mange, og at halvdelen er unødvendige, fordi ham, han lige har brugt to sider på at beskrive til bunds, dør på næste side. Brandenborg rammer det rigtig flot. Hun tillader oven i købet sine beskrivelser at ligge som en løs baggrund, du selv kan fortolke på, og det er ganske okay gået – især i en debut.

I nogle af novellerne ligger der også en spændende og spirende seksualitet, som Brandenborg heller ikke er bange for forsigtigt at bringe i spil. Sproget er derimod ganske prosaagtigt og til tider let poetisk. Det kan både være smukt og virke som en dæmper på handlingen. Jeg synes, hun slipper af sted med det.

”Symptomer” er kort fortalt en samling af følelser, der er udtryk for det, Brandenborg beskriver som en slags folkesygdom. Længsel er nok det gennemsyrende ord, og det er en stærk følelse, som hun rammer på flere forskellige planer. Det er en flot debut.

M.S. Brandenborg: ”Symptomer”, Forlaget Forfatterskabet.dk, 214 sider, udkom januar 2020.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.