// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Virginie Despentes: Vernon Subutex, bind 2
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman, Samfund

Virginie Despentes: Vernon Subutex, bind 2

Skrevet af den 5. november 2019 – 07:33Ingen kommentarer

De sidste par år har været én lang nedtur for den musikglade Vernon Subutex. Engang ejede han en populær pladeforretning i Paris, og levede det søde liv med damer, stoffer og alkohol i en farverig vennekreds. Det røg alt sammen i første bind af Despentes trilogi om Vernon, og ved begyndelsen af dette andet bind forsøger stakkels Vernon at vænne sig til at liv som hjemløs.

Han har brændt alle broer bag sig, men alligevel er fortiden ved at indhente ham. Hans gamle ven, superstjernen Alexandre Bleach, betroede sig nemlig til ham på bånd inden sin død, og de bånd er der mange, der gerne vil have fat i. Derfor gennemtrevler en broget skare af gamle venner og fjender nu Paris for at finde Vernon, der sådan set helst vil have lov til at være i fred i sit nye liv. Det kan han, naturligvis, ikke få lov til.

Vernons forfølgere har hver deres årsag til at jagte ham. Penge, naturligvis, frygten for afsløringer eller simpel hævn. Andre er med for spændingen, for selskabet og for de enorme mængder af sex, drugs and rock’n’roll, der uværgeligt følger i Vernons fodspor. Plus lidt alkohol og rå vold, naturligvis, for vi er på bunden af samfundet, blandt pornoskuespillere, alkoholikere, fattige, hjemløse, tabere og andet rak.

Despentes tager os på en tour de force gennem de mørkeste sider af det moderne storbyliv og ikke mindst menneskesjælen. Er vi i bund og grund nydelsessyge egoister, på evig jagt efter øjeblikkelig tilfredsstillelse uanset prisen, eller har mennesker, trods alt, mere at byde på?

Vernon skal gå grueligt meget igennem, men hvor bind et var dyster og skarp, er bind to mindre kras og mere opløftende, trods de barske vilkår og usympatiske mennesker. Måske kan selv gadens frie fugle finde et fællesskab, der kan hjælpe dem til at rejse sig igen? Eller måske ikke – Despentes bøger er ikke befolkede af gode mennesker med en sag, men af svigtede og svigtende mennesker, der ikke er jordens bedste børn og måske ikke engang ønsker at være det.

Despentes har en satirisk pen, og de knap 400 sider bladrer næsten af sig selv. Musikken, festen, ulykken glider hen over siderne, og læseren lader sig føre med ud på dansegulvet til rytmen af Despentes fængende sprog.

Bogblogger har også anmeldt bind 1 af serien om Vernon Subutex. Bind 3 er endnu ikke udkommet.

Virginie Despentes: Vernon Subutex, bind 2. 396 sider, Gyldendal. Oversat af Victoria Westzynthius, 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.