// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Claus Røllum-Larsen, Eva de la Fuente-Pedersen, Peter Thyssen, Michael Bregnsbo & Ulla Kjær: Holmens Kirke
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Arkitektur, Historie

Claus Røllum-Larsen, Eva de la Fuente-Pedersen, Peter Thyssen, Michael Bregnsbo & Ulla Kjær: Holmens Kirke

Skrevet af den 5. november 2019 – 06:03Ingen kommentarer

Hvis man holder af arkitektur og historiske bygninger, og danmarkshistorie i det hele taget er Holmens Kirke i København en sand skatkiste. Siden Christian IV ombyggede Frederik II’s gamle ankersmedje til kirke for Søværnet, har Holmens Kirke indtaget en plads som en af de mest spektakulære kirker i Danmark. Kirken blev indviet den 5. september i 1619, og kan således fejre 400-års jubilæum i år.

I den anledning udgives pragtværket “Holmens Kirke”, som beskiver kirkens fascinerende historie og dens aktuelle betydning, som kirke i hjertet af København. Bogen formår på fineste vist at fange den historiske kirkes helt særlige stemning, og læseren får en forståelse for, hvorfor kirken har haft og stadig har så stor betydning i den danske bevidsthed.

Jeg holder meget af det indre København, især Middelalderbyen omkring kanalen. Her ligger blandt andet Holmens Kirke, rankt og meget smukt, med sine regelmæssige og skønne vinduer, de kønne gamle mursten og det signifikante kobberbeklædte klokketårn. På stille dage med høj, klar blå himmel spejler det imponerende bygningsværk sig i vandet, som det ligger lige ud til. Det syn er for mig et af Københavns smukkeste.

Bogen tager os med indenfor i det fantastiske kirkerum, hvor historiens vingesus næsten tager pusten fra en. Holmens Kirke har undgået Københavns store brande, og derfor står meget af dens interiør stadig originalt fra 1600-tallet. Blandt andet prædikestolen og altertavlen, som begge er træskærearbejder udført i 1691 af Abel Schrøder den Yngre. Det store gravkapel, som strækker sig så smukt langs kanalen blev tilføjet i 1705, og der er stadig mange bevarede gravminder såsom epitafier, sarkofager, gravsten og kisteplader. De mest kendte er for søheltene Tordenskjold og Niels Juel.

Den historiske kirke danner ligeledes ramme for nogen af nutidens mest celebre kirkelige handlinger. Dronning Margrethe 2. blev døbt i kirken 14 maj 1940 og gift med Prins Henrik den 10. juni 1967. Kronprins Frederik og Kronprinsesse Marys tvillinger blev døbt her den 14. april 2011. Simon Spies blev gift med sin Janni i 1983 og Mærsk Mc-Kinney Møller blev bisat herfra den 21 april 2012.

Holmens Kirke har også en helt særlig position i dansk musikhistorie, og tæller blandt andet de indflydelsesrige komponister Niels W. Gade og Thomas Laub blandt kirkens organister.

På mest forunderlige vis væver fortid og nutid sig sammen, og skaber denne ganske særlige stemning, som dette historiske pragtmonument repræsenterer. Og netop det indfanger bogens på fineste vis. Bogen er skrevet af forskere, men er let at læse. Desuden er den rigt illustreret med ældre tegninger og nyere fotografier. Bogen er gave til alle, der interesserer sig for, og glædes over, vores unikke danmarks-og kulturhistorie, og som holder af bygningsværker ud det sædvanlige.

Claus Røllum-Larsen, Eva de la Fuente-Pedersen, Peter Thyssen, Michael Bregnsbo & Ulla Kjær: Holmens Kirke, Gads Forlag, 30. september, 2019, 256 sider, rigt illustreret.