// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Julie Clausen: Fjeldgænger
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Gys, Horror, Young adult

Julie Clausen: Fjeldgænger

Skrevet af den 30. oktober 2019 – 06:00Ingen kommentarer

Julie Clausen har skruet godt op for det mystiske i sin nye YA-roman, som tager læseren med til en lille by i Grønland, hvor stilheden og overtroen hersker.

Den kristne Rebekka tager orlov fra sit studie og rejser til Grønland for at arbejde som receptionist på et hotel. Hotellet er halvtomt, og der er kun få andre medarbejdere, bl.a. kokken Michael, som gør sit bedste for at få Rebekka til at føle sig velkommen.

Allerede på sin første dag møder Rebekka den ældre kvinde Hanne, som alle andre mener er skør. Hanne er overbevist om, at der er noget helt galt på værelse 209. Da Rebekka finder ud af, at hotellets rengøringsdame ikke vil gøre rent på værelse 209, fordi det efter sigende skulle spøge på værelset, begynder hun at undre sig.

Samtidig spreder der sig rygter i byen om, at fjeldgængeren Paalu er kommet ned fra fjeldet for at tage hævn. En fjeldgænger er en person, der på grund af stor skam udstødes af samfundet eller selv vælger at forlade det og drage op i fjeldet for at leve som eneboer. Fjeldgængere tillægges overnaturlige evner og er derfor frygtede i grønlandsk kultur.

Den kristne Rebekka afviser først al snak om åndeverden og overnaturlige evner, men begynder snart at få mystiske mareridt om Paalu. Mareridt der hurtigt bliver så virkelige, at hun begynder at tvivle på, hvad der er drøm, og hvad der er virkelighed. Hun bliver mere og mere forvirret og begynder at frygte for sit eget mentale helbred. Hun forsøger at finde trøst i sin tro, men måske er hendes fortid og gamle hemmeligheder ved at indhente hende, og der kan selv Gud ikke hjælpe hende.

Stemningen i bogen er fra start temmelig dyster. Jeg sad konstant med en følelse af, at noget ikke var, som det skulle være, uden at jeg kunne sætte fingeren på det, og det gjorde bogen til en intens læseoplevelse. Selvom jeg læste i fuldt dagslys, havde jeg alligevel en fornemmelse af at være et mørkt, ensomt og stille sted, mens jeg læste. Jeg var desuden vild med symbolikken i bogen og det spirituelle element.

Fortællingen er delvist inspireret af Julie Clausens eget ophold i Grønland, hvor hun arbejdede på et sømandshjem og her fik ideen til en ungdomsroman om mødet med kristen tro og grønlandsk naturreligion. Julie Clausen er en alsidig YA-forfatter, som mestrer så forskellige genrer som kærlighed og gys. Jeg syntes rigtig godt om hendes bog Hej Luca, som handler om en ung kvindes forelskelse, og blev overrasket over, at hun samtidig virkelig forstår at skrue en god gyser sammen.

Bogen mindede mig på grund af det overnaturlige element og den dystre stemning om Daniel Kehlmanns Du skulle være gået og Shirley Jacksons Vi har altid boet på slottet. Snyd ikke dig selv for dette gys – heller selvom du ikke er en “young adult”.

Julie Clausen, Fjeldgænger, Forlaget Turbine, 239 sider, oktober 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.