// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Henrik Brahe: Arch Hands
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Fotodokumentar

Henrik Brahe: Arch Hands

Skrevet af den 10. september 2019 – 05:43Ingen kommentarer

Den danske fotograf og arkæolog Henrik Brahes bog “Arch Hands” er en blændende smuk og velfortjent ode til alle de hårdtarbejdende mennesker, der arbejder på arkæologiske udgravninger rundt omkring i verden. I bogen er det udgravninger i Ægypten og Irak, der er omdrejningspunkterne.

Mod forventning, er det ikke de arkæologiske artefakter, der dokumenteres, men derimod arbejdernes redskaber, arbejdernes hænder, udgravningerne, de barske og næsten umenneskelige vilkår, den brændende sol, sammenholdet, glæderne, farerne og de uendelige, smukke landskaber.

På side 50 ser vi et nærbillede af en irakisk arbejders hånd, som er så medtaget af at grave, at der dårligt findes fingeraftryk tilbage, og hånden er indbundet i et slidt og beskidt støttebind. Det er en hånd, der tydeligt bærer sporene af alle de mange timers gravearbejde, den har udført. Dette billede er et af de mange ikoniske billeder, som bogen er fyldt af. Alle billederne har en imponerende detaljerigdom, som får beskueren til aldrig at føle sig færdig med bogen. Dette er en bog, man har lyst til at have liggende fremme, for den eminent smukke samling af fotografier bliver ved med at kalde på os – det er som om dens historier fortsætter, selv når bogen er lukket.

Billederne fra bogen har været udstillet på flere gallerier, og man kunne håbe på, at de fik en større turné rundt i landet, så alle kunne få glæde af at opleve disse mesterværker.

Selvom Henrik Brahes bog har fotografierne i centrum, så bliver man som læser taget med bag resultatet af udgravningerne, og vi oplever de mange timers hårde arbejde – vi kan næsten mærke sandet i øjnene, ørerne, mellem tænderne og føle den brændende sol udtørre vores hud. Vi kan mærke de ømme, slidte hænder, den smertende ryg, men heldigvis også og jublen over de fine resultater. Vi kunne ligeså godt sidde på en klapstol en meter fra udgravningsstedet, så maleriske og intense er billederne.

Fotografisk set stikker billederne i bogen i forskellige retninger. Der er storslåede, smukke landskaber i klassisk landskabsfotografi stil, som stiller sig på skuldrene af mestre som fx Ansel Adams og Joe Cornish. Der er også mange billeder i reportagestil som vi fx ser det hos Jan Grarup og Robert Capa. Intense, gribende og autentiske. Det mest signifikante i bogen er dog dokumentationen af alle de fantastiske hænder, som var de artefakterne selv.

Man kunne måske godt have ønsket sig, at bogen havde indeholdt et længere portræt af denne danske Indiana Jones, som Henrik Brahe vel nærmest kan beskrives som. Men dertil er han for klædeligt beskeden.

“Arch Hands” er et fuldstændig sublimt værk. Første oplag er trykt i 250 signerede og nummererede eksemplarer. Jeg krydser fingre for både et andet, tredje og fjerde oplag. For det fortjener dette mesterværk, som alle foto- og arkæologiinteresserede omgående bør kaste sig over.

Henrik Brahe: Arch Hands, juli 2019. Yderligere information findes på forfatterens egen hjemmeside www.henrikbrahe.com.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.