// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Laura Helena Pimentel da Silva: Jeg klarer mig, mor
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Samfund

Laura Helena Pimentel da Silva: Jeg klarer mig, mor

Skrevet af den 16. oktober 2019 – 06:10Ingen kommentarer

I disse tider hvor der skydes med skarpt og sprænges bomber i København med jævne mellemrum, som en del af den verserende bandekonflikt, giver Jeg klarer mig, mor et trist indblik i, hvordan unge mænd ender på den forkerte siden af loven, og hvordan systemet ikke formår at hjælpe de unge, før det er for sent.

Liselotte Rasmussen kommer fra et misbrugshjem på livets skyggeside. Hun kæmper det bedste, hun kan, for at bryde den sociale arv, da hun som meget ung står som alenemor til to drenge. Den yngste af drengene, Phillip, viser sig allerede fra han er helt lille at være en vildbasse, som er svær at styre. Han er 100 % impulsstyret, tænker ikke over konsekvenserne af sine handlinger og lærer ikke af sine fejl.

Liselotte forsøger at råbe kommunen op og få hjælp til Phillip, og efter lang tids tovtrækkeri får han som 5-årig diagnosen ADHD. Det er nu håbet, at familien kan få den hjælp, der er brug for, men sådan går det ikke. Et par år efter trækkes diagnosen tilbage, og Liselotte må kæmpe videre for at undgå, at Phillip kommer i problemer. Han har nemlig tendens til altid at søge det dårlig selskab og bringe sig selv og andre i fare.

Da Phillip bliver teenager, smider Liselotte håndklædet i ringen, og Phillip bliver anbragt uden for hjemmet. Det tærer for hårdt på familien, der nu også rummer to yngre søskende, at have Phillip hjemme og have politiet rendende med jævne mellemrum, når Phillip igen har stjålet en knallert eller lavet anden ballade. I starten går det godt med anbringelsen, men Phillip ender snart i problemer igen. Da han runder den kriminelle lavalder, kommer han også i fængsel. Stadig kæmper Liselotte en kamp for at finde det rette tilbud til sin dreng, så han kan lægge sit liv om fra den farlige vej, han er på vej nedad.

Da Phillip som 19-årig løslades efter et kortere fængselsophold, flytter han til København. Liselotte er skræmt, for hvad kan han ikke rode sig ud i af ballade i storbyen? En nat ringer politiet endnu engang på Liselottes dør, men denne gang er det med det værste budskab, man som forælder kan få – Phillip er blevet slået ihjel. Han og to andre unge mænd er blevet likvideret i en lejlighed på Frederiksberg som led i et internt bandeopgør.

Jeg klarer mig, mor er en hudløst ærlig og barsk beretning om en mors kamp for at redde sin dreng, der fra start er impulsiv og grænsesøgende, men det er også historien om en dreng med drømme om et bedre liv for sig selv, men som ikke formåede at vælge de dårlige venner fra, og hvis loyalitet over for disse venner måske endte med at koste ham livet.

Bogen giver en tankevækkende beskrivelse af, hvorfor nogle unge mennesker ender i kriminalitet, og samtidig er den en rørende skildring af en mors kamp for sit barn og den sorg, der rammer, når kampen tabes.

Jeg klarer mig, mor bygger på omfattende aktindsigt i Phillips liv og kriminelle løbebane og på Liselottes minder, hvilket giver et dybdegående og interessant indblik i et liv, de fleste af os nok ikke har fantasi eller lyst til at forestille os. Jeg følte Liselottes afmagt og smerte hele vejen gennem bogen. Hun forsøger ikke at placere skyld, men nærmere at forstå, hvorfor det kunne ende så galt, og hvorfor hverken hun eller kommunen fik gjort nok.

Laura Helena Pimentel Da Silva, Jeg klarer mig, mor, Forlaget Vilhelm, 311 sider, april 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.