// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Per Mollerup: Dansk Design: Ganske enkelt
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Arkitektur, Design og mode

Per Mollerup: Dansk Design: Ganske enkelt

Skrevet af den 22. november 2019 – 06:55Ingen kommentarer

“Enkelthed er en universel egenskab, der i princippet kan knytte sig til alt opfatteligt, herunder artefakter, menneskeskabte genstande eller fænomener, til eksempel kunst og design.”

Minimalisme, enkelthed, rene linjer er bare nogle af de betegnelser, der knytter sig til fænomenet dansk design. Bogen “Dansk design: Ganske enkelt”, beskriver som den første bog nogensinde, hvad enkelthed egentlig er, og hvorfor begrebet er så interessant set fra en designmæssig synsvinkel.

Det er arkitekten Per Mollerup, der præsenterer os for en spændende og gennemgribende analyse af af begrebet. For hvad er det helt nøjagtigt den berømmede danske enkelthed er berømt for i hele verden? Og hvorfor slog den rod i netop dansk design?

Per Mollerup ved, hvad han taler om. Han blev dr. i arkitektur ved Lunds Universitet i 1997. Senest har han virket som professor i arkitektur i Melbourne, men har også været professor i Oslo. Han har skrevet en lang rækker bøger, der alle beskæftiger sig med det enkle og det simple design.

I bogen “Dansk Design: Ganske enkelt” opstiller Mollerup præmisserne for enkelthed, i en meget teoretisk, ja næsten matematisk gennemgang af enkelthed som udtryksform. Meget spændende, men også meget svært og abstrakt, og der skal manes til stor tålmodighed og hjernegymnastik for at forstå Mollerups teorier.

Efterfølgende præsenterer han de tre fænomener, der har spillet en særlig rolle for enkeltheden i dansk design. Nemlig professor Kaare Klints Møbelskole på Kunstakademiet, Københavns Snedkerlaugs udstillinger og FDB’s tidlige møbelindsats. Kaare Klint, som blandt andet har skabt den berømte Faaborgstol, baserede sine møbler på baggrund af opmålinger og proportionsstudier. En tradition, som møbelarkitekten Børge Mogensen videreførte i hans geniale designs, såsom den berømte Tremmesofa, den enkle Folkestol og den imponerende, men tilbagelænede “Den spanske stol”. De afsnit er spændende læsning.

Enkeltheden i dansk design hænger tæt sammen med funktionalismen, som er den stilretning, der har præget dansk design i det 20. århundrede. Det illustreres ved en masse skønne eksempler på danske designikoner, der er præget af enkelthed. For eksempel Cecilie Manz’ Mikadobord (2003). Og det er beskrivelsen af dem, der gør bogen meget læsværdig.

Men den meget teoretiske gennemgang af enkelthed som udtryksform, henvender sig primært til fagfolk. Og det er ærgerligt, for enkelthed er et virkelig spændende begreb, som der er meget at lære om.

Bogen er meget smuk, og den er lærerig at læse brudstykker af. Så hvis man kan se bort fra den (alt for) akademiske tilgang til emnet, er der mange vidunderlige og oplysende passager, der fører endnu et stykke henimod forståelsen af dansk design. Ganske enkelt.

Per Mollerup: Danske Design: Ganske enkelt, Gyldendal, septemer 2019, 264 sider, rigt illustreret.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.