// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Emma Gad: Om samtale
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Journalistik

Emma Gad: Om samtale

Skrevet af den 18. juni 2019 – 06:44Ingen kommentarer

Emma Gad (1852-1920) fremstår umiddelbart som et symbol på takt og tone, og de fleste forestiller sig hende sikkert som en meget konservativ kvinde. Det var hun slet ikke. Faktisk var den rigtige Emma Gad en progressiv og selvstændig kvinde, som gjorde karriere i en tid, hvor det ikke var normalt for kvinder. Hun fik blandt andet opført 19 skuespil på Det Kongelige Teater, og i 1915 blev hun ansat på Politiken som journalist og redaktør for Dametidende, hvor hun udgav Små Vink, der senere blev samlet til det, vi kender som Takt og Tone.

I denne lille smagsprøve på Emma Gads gode råd til, hvordan man blandt andet har en god samtale med andre, hvordan man holder den i gang, og hvordan man fremstår interesseret i, hvad den anden siger, får vi en virkeligt godt indblik i, hvordan tiden var skruet sammen dengang i starten af 1900-tallet.

Selvfølgelig er mange af Emma Gads råd forældede, og nogle af dem er et oplagt emne for et godt grin. Andre er dog stadig ret så brugbare og tankevækkende i den verden, vi lever i nu.
Tænker du, at denne lille bog er for gammeldags for det lidt yngre publikum, så tager du fejl. Jeg har tænkt mig at læse lidt højt for hustandens børn, da afsnit som disse stadig er aktuelle og oplagte som et samtaleemne over aftensmaden;

’Forsvar altid fraværende venner, som i Deres påhør bliver angrebet og kritiseret i en selskabskreds. Lad ikke et sådant øjeblik, som knytter Deres hjerte fastere til en ven, drage forbi, og husk på, at tavshed fra Deres side, er ikke nok. Man skal imødegå og bekæmpe usande rygter og smudsige hentydninger, der går ud over ens venner.’

Gyldendals nye miniserie Kolibri er den perfekte gave i alle henseender. For selvom bøgerne i serien er mindre end de fleste bøger, er de skrevet af store forfattere med noget på hjerte. Har du aldrig før læst Emma Gad, er dette en god lille smagsprøve.

Hver bog i Gyldendals nye serie Kolibri er en lille, komplet læseoplevelse med udvalgte fortællinger, uddrag og essays, og så koster den kun 49,95 kr. (vejl.).

Emma Gad: Om samtale, Gyldendal, 64 sider, maj 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.