// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sayaka Murata: Døgnkioskmennesket
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Sayaka Murata: Døgnkioskmennesket

Skrevet af den 12. juni 2019 – 09:16Én kommentar

Døgnkioskmennesket er en tankevækkende, original og ganske formidabel roman om en singlekvinde i samtidens japan.

36 årige Keiko har aldrig haft en kæreste, har ingen børn, bor alene og har arbejdet 18 år i en døgnkiosk selvom hun har en uddannelse fra et japansk universitet. Keiko trives med sit liv i den forudsigelige hverdag. Hun ved, hvad der forventes af hende. Har styr på hvor varerne skal stå. Ved hvordan man tiltaler kunderne. Men hendes venner og familie bekymrer sig. De mener, at hun snarest bør få et rigtigt arbejde eller gifte sig. De finder det unormalt, at hun ikke følger det samme spor som dem.

Men hvad er normalitet? Hvem bestemmer normer og forventninger? Hvem bestemmer, hvem der er normale og hvordan opfører man sig normalt? Hvad sker der, hvis man ikke følger med flokken? Og hvad sker der, hvis man blindt følger med flokken? Det er nogle af de spørgsmål, der stilles i denne virkelig gode roman, som får mine varmeste anbefalinger.

Det er også en roman om at være medarbejder, om at være ansat, om at være kollega. Det er ganske interessant at læse om forholdet mellem kolleger og mellem kolleger og ledere. De fleste af os tilbringer dagligt flere timer på vores arbejdsplads end vi tilbringer sammen med venner og familie. En arbejdspladsroman har alene af den grund stor berettigelse.

Sayaka Murata (f.1979) er en af Japans mest interessante samtidsforfattere. Hendes deltidsjob i en døgnkiosk i Tokyo gav hende ideen til romanen. Døgnkioskmennesket har solgt 1 mio. eksemplarer i Japan og er blevet hædret med landets største litteraturpris Akutagawa-prisen. Romanen blev hendes internationale gennembrud. Jeg holder helt sikkert øje med om andre af hendes udgivelser finder vej til os danske læsere.

Døgnkioskmennesket er oversat til dansk af Mette Holm, og tusind tak til hende for at bringe Japan til Danmark. Det gør hun også med Murakamis forfatterskab. Og tak til det lille og kvalitetsbevidste forlag Grif for at turde satse på japansk litteratur.

Sayaka Murata, Døgnkioskmennesket, Oversat af Mette Holm, Maj 2019, 150 sider, Forlaget Grif.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.