// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Henrik Saxgren og Hans Edvard Nørregard-Nielsen: Tøndermarsken
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Fortællinger, Fotodokumentar

Henrik Saxgren og Hans Edvard Nørregard-Nielsen: Tøndermarsken

Skrevet af den 16. april 2019 – 06:55Ingen kommentarer

Jeg havde glædet mig meget til at se og læse bogen “Tøndermarsken”, som beskriver dette helt særlige hjørne af Danmark i billeder og ord. Jeg har nemlig selv både besøgt og fotograferet dette helt specielle sted, som står mit hjerte meget nært. Derfor så jeg meget frem til om bogen kunne vække nye minder eller forstærke gamle. Og det kunne den!

Tøndermarsken ligger i den vestlige ende af Sønderjylland, længst ud mod Vesterhavet. Marsken ligger lavt med kun ganske få højdedrag. Derfor har det været oversvømmet flere gange. Det har gjort jorden rig og frugtbar, og det er et hjemsted for et meget varieret dyre- og ikke mindst fugleliv.

Bogens indledende tekst er skrevet af kunsthistorikeren Hans Edvard Nørregard-Nielsen, som beskriver sin tilknytning til området og dets helt særegne karakter. Vi hører om alt fra hans forhold til Brorson, hans tid som ornetransportør til hvordan han nyder naturen med en kold flaske hvidvin i maleren Emil Noldes have.

Det er et meget hyggeligt og finurligt oplæg til fotografen Henrik Saxgrens fantastisk smukke og stemningsfulde fotografier, der dokumenter området på smukkeste vis. At bladre igennem billederne, som er kronologisk opdelt fra daggry til nat, er som selv at tilbringe en dag i dette særlige område.

Fotografierne viser digerne, markerne, de græssende får, det brusende Vesterhav, det magiske tusmørke, skyernes gyldne refleksioner ved solnedgang og det skiftende lys. De store fugleflokke, der flyver i de legendariske sort sol formationer, der er så karakterisktiske for Tøndermarsken.

Billederne er så stemningsfulde, at man nærmest kan mærke vinden i håret og regnens dråber på kinden. Så stemningsfulde, at man føler sig til stede i det øjeblik, som Saxgren foreviger. For billederne er en næsten uredigeret dokumentation af stedets stemning, det rige dyreliv og den smukke natur.

Igen og igen har jeg taget bogen frem og kigget på billederne – for jeg finder hele tiden nye detaljer i de sublimt stemningsfulde fotografier, der vækker mine minder. Bogens tekst og billeder giver mig lyst til omgående at vende tilbage til området.

Jeg anbefaler bogen på det varmeste til alle naturinteresserede, der holder af stemningsfulde landskabsfotografier. Dog skal det bemærkes, at flere af billederne kræver et rigtig godt og kraftigt læselys, da de ellers fremtræder meget mørke.

Henrik Saxgren og Hans Edvard Nørregard-Nielsen: Tøndermarsken, Gyldendal, 6. april 2019, 208 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.