// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mogens A. Morgen & Jannie Rosenberg Bendsen: Fredet
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie, Kunst, Samfund

Mogens A. Morgen & Jannie Rosenberg Bendsen: Fredet

Skrevet af den 2. februar 2019 – 07:03Ingen kommentarer

Er du begejstret for spændende og historisk arkitektur? Og vil du gerne vide mere om Danmarks fantastiske fredede bygninger? Så er den nye imponerende bog “Fredet – Bygningsfredning i Danmark 1918-2018” lige noget for dig.

I 1918 fik Danmark sin første bygningsfredningslov, og i anledning af jubilæet i 2018 udkom det fantastiske storværk “Fredet – Bygningsfredning i Danmark 1918-2018”. Bogen er en sublim arkitekturhistorisk fortælling om Danmarks smukke fredede bygninger, som er vigtige vidnesbyrd om dansk kultur- og bygningshistorie.

Da jeg fik bogen “Fredet” i hænderne, havde jeg ikke anden viden om fredede bygninger end, at jeg ind imellem har læst eller set, at en bygning var fredet. Jeg har sågar boet i en fredet bygning. Men jeg har egentlig ikke tænkt nærmere over, hvorfor man havde fredet netop den bygning.

Med bogen “Fredet” kunne jeg begynde en rejse ind i ikke blot de fredede bygningers fascinerende historie, men også baggrunden for fredningerne.

Bogen er en videnskabelig afhandling, og derfor er den både meget teknisk og detaljeret. Men sprogligt er den letlæst, og hvis man bliver fanget af emnet, som jeg gjorde, får man hurtigt læst sig igennem den rigt illustrerede og meget smukke bog. Også selvom det kræver lidt ekstra at få læst alle noterne undervejs. Bogens forfattere har nemlig valgt at placere det righoldige noteapparat bagerst i bogen. Derfor skal man bladre ofte, men til gengæld letter det bogens layout betydeligt.

En af de (mange) ting, jeg blev klogere på i bogen, er for eksempel, at det ikke kun er bygninger, der er fredet, men at det også er pladser, haver, broer og vandtårn. For eksempel er Knippelsbro i København fredet, og det samme er De Ovale Haver i Nærum, som er en kolonihaveforening.

Bogen anskueliggør, hvilke årsager, der, både historisk og kulturelt, har ligget til grund for de fredninger, der er foretaget de sidste 100 år. Det er nemlig ikke kun bygningernes arkitektur, men også deres historiske placering i samfundet, som forklares. For eksempel nævnes en lang række nyere fredninger, som er typiske for velfærdssamfundet – for eksempel plejehjemmet Hammershøj i Helsingør og det imponerende idrætsanlæg Kildeskovshallen i Gentofte.

Uanset hvor man er fra i landet, vil man kunne finde lokale eksempler på fredninger, der er et besøg værd. Bogen kan også, med stor fordel, bruges som en rejseguide for enhver arkitektur- og historieinteresseret.

At fordybe sig i de sidste 100 års fredninger, har også fået mig til at fundere over, hvilke nutidige byggerier, der vil få en plads på bygningsfredningslisten. At have bygningsfredningsloven i baghovedet giver nemlig et vanvittigt spændende perspektiv på de utallige nye byggerier, der skyder op landet rundt.

Læs bogen, og tag ud nyd de mange spændende fredede danske bygninger, som alle har en unik historie at fortælle.

Mogens A. Morgen & Jannie Rosenberg Bendsen: Fredet – bygningsfredning i Danmark 1918-2018, Strandberg Publishing, november 2018, 367 sider.