// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anne Birgitte Forsmark m.fl.: Et museum bliver til – Ordrupgaard gennem hundrede år. En billedfortælling
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Kunst

Anne Birgitte Forsmark m.fl.: Et museum bliver til – Ordrupgaard gennem hundrede år. En billedfortælling

Skrevet af den 25. marts 2019 – 07:44Ingen kommentarer

Det smukke museum Ordrupgaard hører til blandt mine absolutte favoritter, når vi taler danske museer. Det rummer en Nordeuropas største samlinger af dansk og fransk kunst fra det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede. I 2018 fyldte det berømte museum 100 år, og i den anledning blev det rigt illustrerede storværk “Et museum bliver til” udgivet. En forrygende bog, der tager os med på en fuldstændig fantastisk rejse om bag facaden på det nordsjællandske kunstmuseum, der åbnede i 1918 som Danmarks første museum for moderne kunst.

Museet er grundlagt af ildsjælen Wilhelm Hansen, og museumsbygningen fungerede oprindeligt som herskabsbolig for ham og hustruen Henny Hansen. Wilhelm Hansen var en passioneret kunstsamler, der brændende ønskede at udbrede kendskabet til dansk og fransk kunst. Og det var lidt af en sensation, da ægteparret slog dørene op for deres nyopførte herskabsbolig og smukt anlagte park i Ordrup for et fornemt, indbudt publikum, den 14. september 1918.

Ud over en storslået samling af de helt store danske guldalderkunstnere såsom Vilhelm Hammershøi, C.V. Eckersberg, Christian Købke, P.C. Skovgaard, Wilhelm Marstrand og L.A ring var væggene prydet med værker fra nogle af de største franske malere.

Under 1. Verdenskrig havde Wilhelm Hansen nemlig opkøbt en betydelig samling af fransk kunst. Malerier, pasteller, tegninger og skulpturer af verdensberømte kunstnere såsom Claude Monet, Camille Pissarro, Auguste Renoir og Alfred Sisley. Grundstenen til et kunstmuseum var lagt. I 1953 åbnede museet for offentligheden, og det er en fryd at gå rundt i den originale hovedbygning, som stadig står tilbage. Her er stadig møbleret med nogle af de møbelklassikere, som Wilhelm Hansen opkøbte.

I bogen hører vi om hele den fantastiske museums- og kunsthistorie, og om Wilhelm Hansens mange planer, og passioner. Om de mange år med opture og nedture. Men frem for alt præsenteres vi for den magiske skatkiste af den vidunderlige kunst, som museet byder på.

Man kan måske synes, at nogle af de biografiske afsnit om Wilhelm Hansen er en anelse omstændige. Men de sætter den eminente kunstsamling i et meget fint perspektiv.

Bogen fører os hele vejen op til nutiden, og vi hører også om den moderne tilbygning, som blev skabt af den kvindelige israelsk-britiske arkitekt Zaha Hadid i 2005. I 2020 åbner endnu en ny tilbygning skabt af den norske tegnestue Snøhetta, som fremover skal rumme museets franske mesterværker.

I dag, mere end 100 år siden, Wilhelm Hansen slog dørene op til sin bolig, er Ordrupgaard stadig et levende og yderst moderne museum. I 2008 stod Ordrupgaard bag åbningen af den berømte arkitekt Finn Juhls hus, og tilførte museet en stærk arkitektonisk profil.

Ud over den faste samling af dansk guldalderkunst og fransk impressionisme, er der skiftende udstillinger. I 2016 blev der opført en kunstlegeplads med samtidskunst, hvor børn og voksne kan komme direkte i kontakt med kunstværkerne. Kunst i øjenhøjde. Fuldstændig i Wilhelm Hansens ånd.

“Et museum bliver til” er et imponerende og vidunderligt værk, som giver en sjælden indsigt i det stykke kunst- og kulturhistorie, som har lagt kimen til et af Danmarks mest fantastiske museer. Læs den – eller gå en gratis tur i den smukke kunstpark, hvor man blandt andet kan opleve den anerkendte kunstner Jeppe Heins mere end 70 kvadratmeter store spejllabyrint.

Anne Birgitte Forsmark m.fl.: Et museum bliver til – Ordrupgaard gennem hundrede år. En billedfortælling, Strandberg Publishing, december 2018, 264 sider, rigt illustreret.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.