// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Silke & Jeppe Hein, Elisabeth Kiertzner: Aya
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Børnebog, Kunst

Silke & Jeppe Hein, Elisabeth Kiertzner: Aya

Skrevet af den 8. marts 2019 – 07:16Ingen kommentarer

Bogen Aya er en ualmindelig smuk og poetisk børnebog skabt af den internationalt anerkendte billedkunstner Jeppe Hein og hans hustru Silke Hein.

Silke Hein har anvendt Jeppe Heins smukke akvareller i de forrygende og kunstneriske kollager, der illustrerer bogens historie. Værkerne er hver især små kunstværker, og gør bogen til en meget stor og smuk oplevelse.

Historien handler om sommerfuglelarven Aya, der har det meget svært, indtil hun bliver voksen og til en “rigtig” sommerfugl. Heldigvis får hun hjælp af den venlige og hjælpsomme bille, som hjælper hende med at forstå verden, og som bliver hendes tro følgesvend. Billen lærer hende blandt andet om regnen og regnbuen, der tit følger lysende og smuk efter den grå regn. Han lærer hende om livet, og at det ikke er dårligt at være anderledes. Billen er et rigtig fint symbol på en god ven eller en fornuftig voksent, der lærer barnet, at efter regnen kommer sol, og efter gråd kommer latter. For som i enhver god børnebog ender den naturligvis godt. Og referencen til H.C. Andernsens eventyr om den grimme ælling er meget poetisk og smuk.

Det er en rigtig fin fortælling og et godt forsøg på at nytænke en børnebog. Ud over at være visuel smuk, egner den sig fremragende til højtlæsning, og børnene vil elske bogens smukke klare farver. Samtidig opfordrer bogens historie og dens tema om, hvordan man kan overkomme de udfordringer, man møder i live til dialog med børnene om livets svære stunder såsom sygdom eller bare det at være anderledes end andre børn. Det er ganske enkelt hamrende godt.

Jeppe og Silke Heins udgangspunkt for at lave bogen er desværre tung. Den udspringer nemlig af deres datters svære start på livet. Komplikationer under fødslen har givet datteren Alba et handicap, som hun vil mærke resten af livet.

Jeg er også vild med denne ekstra unikke taktile dimension, som bogen tilbyder. En dimension man aldrig ville kunne få elektronisk. Bogen er lærredsindbundet og det eksklusive 150 grams papir med en smuk grov struktur, giver læseren lyst til at røre ved de smukke illustrationer, som hver især fremstår som et unikt kunstværk. Det forklarer også hvorfor bogen hos boghandlerne, findes sammen med kunstbøgerne. Jeg har uendeligt meget lyst til at tage siderne ud og indramme dem. På alle måder et stort lille værk, som fortjener at blive læst af alle, der holder af smuk kunst og en god historie.

Jeppe Hein er en dansk kunstner tidligere assistent for Olafur Eliasson. Han er uddannet på Kunstakademiet i København, og har værker stående i alverdens storbyer.

Jeppe & Silke Hein, Elisabeth Kiertzner: Aya, Strandberg Publishing, 26. Oktober 2018, 88 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.