// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Malalai Joya: Min lykkes fjender
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Erindringer, Politisk biografi, Roman

Malalai Joya: Min lykkes fjender

Skrevet af den 12. marts 2010 – 06:23Ingen kommentarer

Malalai Joya er født i 1978, udråbt af BBC til at være Afghanistans modigste kvinde, demokratisk valgt til det afghanske parlament i 2005, men ulovligt suspenderet af sine politiske modstandere i 2007. Hun er født i Farah-provinsen i det fattige, sydvestlige Afghanistan i en søskendeflok på 10, opvokset som flygningebarn i lejre i både Pakistan og Iran, har som ganske ung pige i skjul undervist af andre kvinder, og har været med til at starte børnehjem og lægeklinikker.

Derudover er hun kvinden, der med livet som indsats, offentligt tør kritisere politiske modstandere for deres kriminelle og korrupte handlinger. Hun er en kvinde, der kæmper for demokrati og kvinders ret til at udtrykke holdninger og meninger, velvidende at andre kvinder før hende er blevet slået ihjel i deres kamp for netop kvinders rettigheder. Og hun er en kvinde, der på grund af sin indsats for et andet samfund i Afghanistan dagligt må gemme sig under en burka og mandsopdækkes af livsvagter. Kort sagt, Malalai Joya er en meget spændende kvinde. Derfor var jeg spændt på at læse hendes bog Min lykkes fjender, som netop er udkommet på dansk.

Hendes liv, hendes person og hendes projekt om at skabe et Afghanistan med demokrati og rettigheder for alle er spændende, vedkommende og interessant. I Min lykkes fjender fortæller hun om sin opvækst, sine holdninger og meget mere af det, der optager hende. Som læser uden et gennemgående kendskab til landets komplicerede historie er det dog svært at bibeholde overblikket og se den røde tråd i bogen.

Det skyldes, at holdninger og anekdoter kommer i en noget tilfældig rækkefølge og flettes ustruktureret ind i hinanden, hvilket bryder læserens mulighed for at fastholde koncentrationen. Det ene øjeblik skriver hun om musik og litteratur, som har gjort indtryk på hende og det næste øjeblik skriver hun om borgerkrigen under Taleban. Talrige henvisninger til steder og personer, der desuden springer i tid og sted, gør heller ikke koncentrationen lettere.

Undervejs i bogen præsenteres læseren for hendes kritik af USA og Natos tilstedeværelse i landet. Hun har et klart ønske om en snarlig tilbagetrækning, da hun ikke tror på, at udefrakommende kan skabe demokrati. Demokrati skal folket selv skabe, da det skal komme indefra, og det kan der nok være noget om i et eller andet omfang. Den vestlige verden forstår ifølge Malalai Joya ikke problematikken i Afghanistan, og derfor kan den vestlige verden heller ikke være en del af løsningen. Så enkelt er det nok næppe – men det er er et godt eksempel på, at hun er idealist hele vejen igennem. Og idealister er i sagens natur så skråsikre, at andre til tider opfatter dem som naive og hårdnakkede i deres holdninger. Det gør sig også gældende for Malalai Joya. Og selvom jeg undervejs provokeres af hendes holdninger til den vestlige verden, gør hendes historie alligevel et vigtigt og positivt sådant indtryk på mig.

Hvis du er blevet nysgerrig på Malalai Joya kan du læse meget mere om hende, hendes holdninger og de politiske udfordringer i Afghanistan på denne støttegruppes hjemmeside.

Malalai Joya, Min lykkes fjender, Verve, 335 sider, Marts 2010, Oversat fra engelsk af Annemette Goldberg.