// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anne Mette Kærulf Lorentzen: Skamlebben
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Graphic novel

Anne Mette Kærulf Lorentzen: Skamlebben

Skrevet af den 26. december 2018 – 07:37Ingen kommentarer

Når man som forfatter smider en titel som denne ud i forum, er noget af det vigtigste efter min mening, at bogen kan leve op til navnet. Og hvis der er noget Anne Mette Kærulf Lorentzen kan, så er det at formidle noget sindssygt vigtig på en meget umiddelbar måde. Skamlebben er en autofiktiv grafisk novelle, hvor alle figurerne i bogen er afbilledet som dyr.

Louise er 41 år og gift med Peter. De har fire børn sammen og lever et meget almindeligt forstadsliv. Men bag facaden er Louise i oprør. Hun er vild med kvinder og kan ikke længere fortsætte et liv uden at være sig selv. Det er bare ikke så nemt at springe ud som homoseksuel, når skoletidens skam og forældrenes forargelse over homoseksualitet står så klart i Louises erindring.

Ægteskabet knager mere og mere, og Peter vil i parterapi. Heller ikke det går, som det skal, for alle de hjemmeopgaver, parret får af terapeuten, går i vasken, fordi Louise ikke magter dem. Hun drømmer om kvinder og har allerede haft en affære med en meget erfaren kvinde, der bestemt ikke er interesseret i noget fast forhold. Louise er ude, hvor hun ikke kan bunde, og det er først, da hendes bedste veninde Jane melder klart ud, at hun da godt ved, Louise er til kvinder, at Louise får modet til at stå frem.

Jeg blev positivt overrasket over Skamlebben, som er Anne Mette Kærulf Lorentzens debut. Den er utrolig vellykket og meget nem at tilgå. Den handler om at springe sent ud som homoseksuel. At skulle forklare sine børn og sin familie, at man er noget andet, end hvad de tror. Louise er en kanin, og hendes bedste ven Jane er en stor bjørn. Det, at alle er dyr, er en virkelig fin måde at fortælle en historie på. Det giver stof til eftertanke, da hvert dyr ud over at være en person også symboliserer, hvordan personen er.

Mette Kærulf Lorentzen: Skamlebben, Forlaget Cobolt, 141 sider, august 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.