// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sidsel Ramson: Kunst og Kærlighed
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fotodokumentar, Kunst

Sidsel Ramson: Kunst og Kærlighed

Skrevet af den 26. februar 2019 – 07:06Ingen kommentarer

Min kærlighed til maleren og kunstneren Carl-Henning Pedersen har altid været kæmpestor. Jeg er fuldstændig vild med hans drømmende og magiske univers, der altid formår at sende sjælen på langfart. Hele vejen hen til det stof, som drømme og eventyr er gjort af.

Den fantastiske nye bog “Kunst og Kærlighed” indeholder en stor samling af Carl-Henning Pedersens fabulerende akvareller og hustruen og fotografen Sidsel Ramsons mesterlige fotografier. Bogen fortæller i både billeder og ord om de to kunstneres inspirerende samliv. Et liv baseret på kærlighed og kunstnerisk samspil mellem hendes fotojournalistik og hans forunderlige og fantasifulde billedsprog. Vi præsenteres for værker fra blandt andet Caribien, Asien og Mellemøsten.

Vi får et unikt indblik i de to kunstneres tanker og liv blandt andet gennem Carl-Hennins Pedersen digte samt anekdoter fra personer i deres omgangskreds som for eksempel Herbert Pundik, der fortæller om de to kunstneres første møde i Jerusalem. Bogen er meget personlig, og indeholder en lang række af Carl-Henning Pedersen værker, der ikke tidligere har været publiceret.

Jeg har ikke tidligere stiftet bekendtskab med Ramsons fotografier. Min første tanke, da jeg så de fremragende reportageagtige billeder, var at de ligeså godt kunne være taget af virtuoserne Robert Capa eller Henri Cartier-Bresson. Sidsel Ramsons billeder skildrer filterløst virkeligheden, så man selv føler sig til stede i de situationer, som hun har foreviget. Hun tager os med andre ord med på sine rejser og lukker os ind i virkeligheder, vi ellers ikke ville have adgang til.

For eksempel i den fremragende billedserie fra Jerusalem, hvor Ramsom sublimt skildrer livet og de mange aktiviteter ved Grædemuren, som er jødedommens helligste sted. I billedet “Ved Grædemuren, blæsende i vædderhornet (Shofar)”, har Ramsom fået lov til at bevæge sig helt tæt på en rabbiner, der kalder til bøn ved at blæse i vædderhornet. Et stærkt portræt, der ikke blot skildrer rabbineren, men også indfanger et stykke gribende religionshistorie i verdensklasse.

Carl-Henning Pedersen mødte norske Sidsel Ramson et år efter hustruen Else Alfelt døde i 1974. De mødte i hinanden i Jerusalem, og det blev begyndelsen til mere end 30 års rejser, samliv og samarbejde. En helt ny begyndelse.

I bogens afsnit om Jerusalem vises flere af Carl-Henning Pedersens akvareller med den karakterisktiske fantasifulde fugl, som er et gennemgående motiv i hans værker. Han beskriver selv fuglene sådan her: “min fugl er en eller anden form for Phønix-fugl, som kommer ud af Ragnarok og lægger sit æg. For mig repræsenterer fuglen noget med livets opståen – og en vis frihed i livet.”

Hvis man holder af Carl-Henning Pedersen vil man elske denne smukke bog. Ikke bare sætter den to spændende kunstnerliv i perspektiv. Den giver os også nøglen til at forstå Pedersens vidunderlige og fabulerende univers. Man er med andre ord meget beriget, når man lægger dette mesterværk af en bog fra sig.

Bogen er desuden trykt i en meget smuk og høj kvalitet, som yder de fantastiske værker retfærdighed. En sand fryd. Læs den, og lad dig føre ud i verden på et tæppe af sublim og mesterlig kunst.

Sidsel Ramson: Kunst & Kærlighed, 376 sider, Lindhardt og Ringhof, november 2018, rigt illustreret.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.