// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anders Morgenthaler og Michael Wulff: Wulffmorgenthaler – Den ultimative samling
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Coffee Table-bog, Gaveide, Tegneserie

Anders Morgenthaler og Michael Wulff: Wulffmorgenthaler – Den ultimative samling

Skrevet af den 25. november 2018 – 08:19Ingen kommentarer

Latteren runger stadig i rummet, da jeg sætter den nye store samling af Wulffmorgenthalers allerbedste striber tilbage på hylden. Der er samlet intet mindre end 750 af duoens eminente striber i dette flotte og generøse værk, der også er krydret med skæve og underholdende samtaler mellem de to forfattere. Det er det rene guf for alle Wulffmorgenthaler fans!

Wulffmorgenthaler er en sammentrækning af navnene på den kreative duo Mikael Wulff og Anders Morgenthaler. Duoens striber har i flere end 15 år fast været dagens stribe på Politikens bagside, og det kreative makkerpar har skabt mere end 7000 tegneseriestriber til aviser i hele verden. Wulff er stand-up-komiker og forfatter, og han er stemmen bag den vrede, råbende, blå flodhest Dolph. Morgenthaler er tegner, forfatter og filminstruktør. Fusionen mellem de to kreative hjerner er blandt andet blevet til en tv-serie og til de her omtalte sublime striber.

Tonen i striberne er barsk, sort og spidende satirisk. Nogle vil sige grovkornet og vulgær. Undertegnede vil sige hamrende skarp og spot-on! Striberne veksler mellem fiktive absurde situationer, poltiske kommentarer, skøre strøtanker og totalt gakket hverdags-craziness. Det er absurd humor, når det er allerbedst.

Som for eksempel i det afsindigt morsomme og kulsorte tankeeksperiment, hvor forfatterne forestiller sig, hvordan det ville se ud, hvis Newton havde levet i troperne. Tegningen viser Newton, der ligge under en palme, og har fået smadret kraniet af en kokosnød. En dybt spidsfindig og satirisk kommentar til, at verden kunne have set fuldstændig anderledes ud, hvis det ikke havde været et æbletræ i England, som den geniale fysiker sad under, da han fik inspirationen til teorien om tyngdekraften. Det er både morsomt, absurd og indsigtfuldt. Og fandenivoldsk brutalt.

Netop Newton-striben vakte stor forargelse på grund af det knuste kranie. I bogen fortæller forfatterne om de heftige reaktioner som striben affødte.

“Morgenthaler: vi har altid ment, at vi var mainstream. Uanset hvor få folk, der syntes, striben var fed, eller hvor lidt penge vi tjente, så har vi selv ment, at vi var pisse mainstream. Selv alle vores penis-jokes. Wulff: Men da vi trykte striben med Newton i Politiken, gik det alligvel op for os, at det ikke var alle, der var 100 procent enige i den opfattelse. Vi havde udgivet Wulffmorgenthaler på engelsk på vores eget website i to år, før vi begyndte at blive trykt i Politiken (…), så det var kun dem, der opsøgte striben, der så den. Da vi kom i Politiken, blev den pludselig synlig for en masse mennesker, der ikke nødvendigvis havde lyst til at se den, og det resultererede i en ret voldsom reaktion.”

Blandt de skandaløse striber tæller også den med Guds guddommelige penis, der kommer med fra himlen, en lesbisk humorklub og en gigantisk erigeret penis, der halshugger en kvinde samt striben med manden, der skal til at slå til en golfbold, der ligger foran en baby, der kun lige har hovedet ude af en kvindes vagina. Tørt lyder teksten “Golfreglerne siger, at man skal spille videre, uanset hvor bolden lander.”

Men ligeså grovkornede og manierede som de af duoens voldsomme striber, der bruger blod, død og kropsvæsker som humoristiske virkemidler, lige så elegante, finurlige og underspillede er de striber, der med knivskarp præcision rammer en følelse eller en forestiling om en hændelse. Som for eksempel bjørnen, der brænder sig tunge på en kop kaffe fra Starbucks. Eller som en af undertegnedes absolutte yndlignsstriber “Hvorfor mammutten uddøde”, hvor mammutter ved navn Jørgen og Leif har fået deres stødtænder viklet så meget ind i hinanden, at de ikke kan hvilke sig ud igen. Mammuttens fatale kluddermor.

Rent kunstnerisk stiller Wulffmorgenthaler sig på især ryggen af den amerikanske tegner og tegneserietegner, Gary Larsson (f. 1950) og hans striber “Langt Ude”, som med enkle virkemidler og en enkelt sætning anlægger en fuldstændig skæv og urkomisk vinkel på hverdagen – gerne med talende køer. Vi ser den samme absurde komik hos Wulffmorgenthaler. Hverdagens logikker køres helt ud på overdrevet eller sættes i sammenhænge hvor de slet ikke hører til.

Dette værk et must-have for alle Wullfmorgenthaler fans. Læs den, nyd den og skrig af grin! Højt og længe!

Hvis man ikke kan få nok af Wulffmorgenthaler, eller bare mangler den perfekte jule- eller mandelgave, så er Wullfmorgenthalers “Kalender 2019” et rigtig godt bud. Det er en smuk hardback, hvor omslaget kan foldes, så den kan stå opslået på skrivebordet eller i reolen. Der er samlet 365 af de ikoniske striber, og dermed er det et smil eller ligefrem et latterbrøl til alle årets dage.

Anders Morgenthaler og Michael Wulff: Wulffmorgenthaler – den ultimative samling, Politikens Forlag, 216 sider, oktober 2018.

Anders Morgenthaler og Michael Wulff: Wulffmorgenthaler kalender 2019, Politikens Forlag, 732 sider, november 2018.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.