// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » John Falconer: Under Indiens Himmel
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fotodokumentar, Historie, Kunst

John Falconer: Under Indiens Himmel

Skrevet af den 16. februar 2019 – 06:42Ingen kommentarer

Hvis man er interesseret i foto- og kulturhistorie, bør man omgående kaste sig over det sublime værk “Under Indiens Himmel”, som på alle måder er et bekendtskab værd. Bogen består af en storslået samling sjældne fotografier fra kolonitidens Indien, der giver os et betagende og kalejdoskopisk billede af det magiske Indien, der i vid udstrækning er forsvundet i dag. Samtidig er bogen også et spændende monument over fotografiets historie.

Fotografierne, der er taget i perioden 1850-1920, er primært taget af englænderne, der ønskede at dokumentere livet i dette eksotiske, fremmede land. Ikke bare giver bogen et sjældent førstehåndsindtryk af kolonitidens Indien – den dokumenterer også nogle af de fascinerende fotohistoriske teknikker, man brugte i fotografiets spæde begyndelse. For eksempel saltprint og albuminaftryk.

Fotografierne er en skønsom blanding af amatørfotos og professionelle værker, der på hver deres måde viser alt fra Indiens storslåede arkitektur, de eksotiske landskaber og den diversitet, som de mange forskellige folkeslag og ditto kulturer skabte i Indien.

Billederne viser os de mest fantastiske motiver af de prægtige mogulske og islamiske paladser, kuplede moskeer og imponerende gravmæler. Fyrstlige prinser, maharajaer, ministre og krigere i al deres pragt. Det nordindiske mausoleum, Taj Mahal, knejser i al sin storslåede skønhed. Men også et rigt folkeliv med alt fra stenhuggere til slangetæmmere og elefanter, der bader i floden Ganges. Alle fotografier ledsages af en uddybende tekst, der både forklarer historien bag motivet og den anvendte fototeknik. Det er fremragende læsning og hamrende godt formidlet. Man bliver grebet af både billeder og tekst, der tilsammen giver læseren/beskueren en sjældent spændende oplevelse af Indien og dets historie.

For eksempel forklares det, hvorfor fotografen Charles Barclay Woodham Moravias fremragende foto af den imponerende Krystaltrone i Diwan-i-Khas (kat. 15) ikke bare er dokumentation, men stor fotokunst. Samtidig viser billedet et stykke kunst- og kulturhistorie, der engang var, men som i dag er forsvundet.

“Selvom Moravias fotografier først og fremmest blev taget som dokumentation, demonstrerer hans værker kunstnerens blik for nuancer af lys og skygge. I det skyggefulde lys i det indre af Diwan-i-Khas, den private audienssal, står stormogulens krystaltrone under et klæde. Denne tyste scene står i grel kontrast til den omfattende plyndring, der fandt sted, da de britiske styrker generobrede Det Røde Fort i septemner 1857: I følge en samtidig beretning løb soldaterne om kap for at komme først til at sidde på dette symbol på Stormogulens magt.(…) Man mente, at tronen ville være en passende gave til Dronning Victoria, og den blev sendt hjem til England (…), men det står ikke klart, om den rent faktisk blev overdraget til dronningen, og man ved ikke, hvor den nu befinder sig.

Bogen indledes med et fremragende essay om fotografiets udvikling fra daguerreotypien, der kun gav et enkelt billede til kalotypiet og papirnegativet, der gav mulighed for at lave flere kopier. Der fortælles også om vådkollodiumteknikken med glasnegativet, der tillod reproduktion af billederne i stort antal. Det er virkelig guf for alle med fotohistoriske interesse.

Bogens forfatter, John Falconer, er en britisk fotohistoriker, som gennem mange år var ansvarlig for fotosamlingerne i British Librarys indiske og orientalske afdelinger. Han er forfatter til flere bøger om ældre indisk fotografi, og er en af verdens førende specialister indenfor dette område.

Under Indiens Himmel er bogen bag den anmelderroste udstilling af samme navn, som kan ses på Davids Samling i Købehavn til og med den 28. april. Hvis du har mulighed for det, er den på alle måder et besøg værd. Hvis ikke, så læs endelig bogen. Den er på alle måder en kæmpestor oplevelse.

John Falconer: Under Indiens Himmel, Strandberg Publishing, november 2018, 168 sider, rigt illustreret.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.