// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jakob Lund Pedersen: Da lille Proton pruttede sin familie væk
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Børnebog, Videnskab

Jakob Lund Pedersen: Da lille Proton pruttede sin familie væk

Skrevet af den 1. november 2018 – 07:27Ingen kommentarer

Børn deler ofte deres forældres interesser. For hvis forældrene synes, at noget er sjovt, så kan børnene mærke det, og så bliver det sjovt at lave sammen. For eksempel det at læse bøger, som er noget begge mine børn har taget til sig og elsker (endnu), fordi jeg synes, det er dejligt, og fordi vi hygger os rigtig meget med det sammen. Naturvidenskab derimod er ikke noget, der fylder ret meget hjemme hos os, og jeg kommer ærligt talt ofte til kort, når min 4 årige dreng stiller spørgsmål i den genre.

Familien Atom har ændret denne situation en anelse for her har vi fået en rigtig god lejlighed til at tale om fysik. Det er en sød og sjov historie, der skaber noget interesse for fysik hos barnet og som også hjælper forældrene på vej. For udover selve historien, som er sjov og lige til, er der en vejledning med til forældrene om, hvad man kan tale om undervejs. Derudover er der til sidst i bogen nogle rim, og der er gjort plads til, at børnene kan tegne deres egne atomer. Det er på den måde en gennemført aktivitetsbog, som absolut kan være med til at vække barnets interesse for fysik.

Selve historien handler om familien Atom, der består af drengen Proton, hans far hr. Neutron og hans mor fru Elektron og hunden Kvark. En dag slår Proton en kæmpe prut, så hans mor, far og Kvark ryger ud gennem taget på huset. Proton tager ud for at lede efter dem, og han finder sin far blandt en masse blomster, der får ham til nyse. Moderen er landet oppe i et træ og er stiktosset, fordi hun ikke kan komme ned. Men så slår Proton bare endnu en stor prut, så hans mor kan lande blødt i hans prutsky.

Prutter er jo noget af det mest morsomme, når man er fire år, og der blev lyttet opmærksomt undervejs, selvom det ikke var alt, der var lige til at forstå. Navnene er svære at udtale og huske, og hvorfor kan et æble blive elektrisk, fordi fru Elektron har bidt af det? Og hvorfor prutter man, når man har spist kål? Og hvad er strøm? Men det er jo lige netop den slags nysgerrighed, som bogen er med til at vække hos barnet, og det er sjovt at læse om noget lidt anderledes.

Familien Atom er et bogkoncept udviklet af Jakob Lund Pedersen med det formål at lære børn helt ned til treårsalderen om naturvidenskab og denne bog er den første i serien.

Jakob Lund Pedersen, Da lille Proton pruttede sin familie væk, Egolibris, 18. oktober, illustreret af Anne Sigismund, 36 sider.