// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » John Dewey: Offentligheden og dens problemer
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Samfund

John Dewey: Offentligheden og dens problemer

Skrevet af den 20. marts 2018 – 08:38Ingen kommentarer

John Dewey er en af de helt store tænkere inden for pædagogik i det 20. århundrede, men hans tænkning spreder sig over flere områder end pædagogikken. Offentligheden og dens problemer er et af hans politiske hovedværker, og nu kan den endelig fås på dansk.

Offentligheden og dens problemer er skrevet i 1927 på baggrund af en stribe forelæsninger af Dewey, men den virker på ingen måde bedaget. Tværtimod kan man sige. Mange af udfordringerne kunne være skrevet i dag og analysen holder stadig vand. Politisk apati. Et samfund, der har mistet sin sammenhængskraft. Embedsmænd/politikere, der er mest optaget af egen vinding og en teknologisk udvikling, der har fremmedgjort almindelige mennesker. Dertil kommer big business, der for mange står som de virkelige magthavere bag den officielle stat.

Offentligheden er defineret som en gruppe af mennesker, hvis handlinger og liv påvirker hinanden. Der kan altså godt være flere offentligheder samtidig, men den store offentlighed er naturligvis den geografisk afgrænsede offentlighed, der kaldes en stat. Den ledes af embedsmænd/politikere, der bør lede med udgangspunkt i fællesnytten og ikke i egennytte.

Men offentligheden har svært ved at fastholde opmærksomheden om demokratiet som styreform. Strukturen i den amerikanske offentlighed er bygget på New England som det var i 1770erne, og er ikke blevet tilpasset til moderne teknologi som telegraf, jernbane og massekommunikation – og som heller ikke er bygget til de enorme forskelle der præger de forskellige befolkningsgrupper og det gigantiske geografiske område, der er nutidens USA.

Det gør det vanskeligt for offentligheden at løfte sin opgave med at deltage i demokratiet. Utallige distraktioner gør det vanskeligt for almindelige mennesker at følge med i politik, herunder den asymmetri at almindelige mennesker har svært ved at hamle op med professionelle kommunikationsfolk og politikere, når de skal finde ud af hvad der er op og ned i en sag.

I det moderne (1927-)samfund er mennesker kommet for langt fra hinanden. Det er ikke alle medlemmer af offentligheden, der kommer til at mødes ansigt til ansigt, og offentligheden kan derfor ikke forholde sig til andre dele af samfundet. Offentligheden er ikke længere begrænset til et lokalsamfund, men menneskers evne til at agere offentlighed kan ikke forholde sig til massekommunikation og ansigtsløse individer i den anden del af landet. Det truer selve demokratiet, og Dewey argumenterer derfor for at der skal opbygges en stærkere, lokal offentlighed, ligesom han drømme om nye former for kommunikation, der kan binde moderne mennesker sammen. En væsentlig pointe er, at også fællesskab er noget man lærer – som barn.

Ros til Hans Reitzels forlag for at udgive Dewey på dansk og i øvrigt en fin introduktion i oversætter Martin Ejsing Christensens forord.

John Dewey: Offentligheden og dens problemer. Hans Reitzels forlag, 2018. Oversat af Martin Ejsing Christensen, 245 sider.