// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anders Legarth Schmidt: Jeg løber
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Erindringer

Anders Legarth Schmidt: Jeg løber

Skrevet af den 30. januar 2018 – 09:50Én kommentar

Ellen var kun seks år, da hendes liv var forbi. Kun få timer efter at den kræftsyge piges respirator blev slukket, hoppede hendes far i løbeskoene og begav sig ud i Københavns gader.

Faren er Politiken-journalisten Anders Legarth Schmidt, og i de kommende år løb han både København og mange andre byer tynde. I løbet fandt han glæden ved den fysiske udfoldelse, ved sin egen krops præstationer og samtidig mental ro til at kunne sørge og dyrke minderne om Ellen.

Schmidt fik sin egen blog på Politiken, og det er indlæggene derfra, der nu er samlet i bogform. De er rørende, vedkommende, morsomme og motiverende, og blogformatet der ikke altid lader sig oversætte til bogform fungerer virkelig godt her. Forfatteren har noget på hjertet, men han hverken belærer eller moraliserer: for ham var det rigtigt at løbe med sorgen. Det påstår han ikke er sandheden for andre.

Jeg løber fortæller om løb, om træning og om at presse sig selv til det yderste. Men den fortæller også historien om Ellens sygdomsforløb, om hendes lillesøster Alice, hendes mor og selvfølgelig hendes far. Det handler om at holde fast i dyrebare minder uden at drukne i dem. Om at kunne være en god far for en levende pige uden at glemme hendes storesøster. Om at lære at leve med sorgen i erkendelse af, at den aldrig forsvinder.

Jeg løber er ikke en bog, man glemmer lige med det samme. Det er på én og samme tid en utrolig letlæst bog og en utrolig svær bog. Letlæst, fordi Anders Legarth Schmidt skriver, så man næsten kan høre løbeskoene ramme jorden. Indlevende, hurtigt, fangende. Men svær fordi bogen handler om et barns død, om en uhelbredelig sorg og om de mest forfærdelige oplevelser i et menneskes liv. Jeg måtte flere gange lægge bogen fra mig og sunde mig lidt, for det var simpelt hen så hårdt at læse.

Med Jeg løber har Anders Legarth Schmidt skrevet en vigtig bog om smerte og tab, men også om viljen til at leve med sorgen og om løbets umistelige magi. Men først og fremmest er det en hyldest til en lille pige ved navn Ellen, der fik lov at være på jorden alt for kort.

Anders Legarth Schmidt: Jeg løber. 226 sider, Politikens Forlag. 2018.