// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sandra Gustafsson: Hudløs
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Roman

Sandra Gustafsson: Hudløs

Skrevet af den 20. januar 2018 – 07:09Ingen kommentarer

“Liam var ikke som andre. Liam ville aldrig komme til at være som andre. Erkendelsen fik hende til at gispe efter vejret. Hun hev efter luft og knyttede næverne. Trykkede neglene ind i håndfladerne.”

Alice og Jonathan er forældre til drengen Liam på 12 år. Det er alt andet end let. Alices mor har gentagne gange sagt, at Liam er anderledes. Personalet i børnehaven sagde det samme. Og nu peger lægen på hospitalet også på, at Liam ikke er som andre.

Kan man redde sit eget barn fra skizofreniens vanvittige fangenskab? Hvis man stiller al sin tid, nærvær og kærlighed til rådighed? Eller er det en umulig kamp uden professionel hjælp? Det er et af de centrale spørgsmål som forfatteren undersøger i romanen Hudløs.

Alice giver det en chance. Uden at aftale det med Jonathan tager hun Liam med på en længere tur væk fra hjemmet i håbet om at kunne ændre ham. Da Jonathan opdager det, besvarer hun ikke hans telefonopkald. Et kapløb med tiden begynder.

Synsvinklen skifter mellem de to forældre Alice og Jonathan og vi springer frem og tilbage i tiden, hvilket skaber spænding og tvinger læseren til at snuppe et kapitel mere. Og et kapitel mere. Når Jonathan frem i tide, inden det kammer helt over, tænker læseren konstant.

Romanen er kort med sine kun 161 sider. Men det er tilpas, jeg har ikke behov for flere rædselsvækkende eksempler på vanviddet. Der er nærmest elementer fra gysergenren og jeg følte direkte ubehag flere steder under læsningen (og det skal forstås som ros). I den lille kompakte roman inviterer forfatteren os ind i en for de fleste ukendt verden og efter ganske få timers læsning forstår vi det store pres andre familier dagligt udsættes for med psykisk syge børn i hjemmet.

Overordnet set er det en interessant og vigtig roman. Udfordringen med at være forældre til et psykisk sygt barn er bestemt værd at udforske. Jeg undrer mig dog over, hvorfor forfatteren vælger at fylde flere problematikker ind i romanen (jeg tænker at psykisk sygdom blandt børn er stof nok til at bære fortællingen). Konkret studser jeg over hvorfor Alices mor skildres som en, der konstant giver gode råd uden at lytte (voksendatter-voksenmor-problematikken) og jeg undrer mig over, hvorfor forfatteren vælger, at Alice ikke elsker sin søn fra fødslen (det er ikke alle nybagte mødre, der gør det), med mindre hun antyder at den udeblevne øjeblikkelige kærlighed er årsagen til at Liam udvikler psykisk sygdom?

Uanset hvad er Hudløs en roman, der fortjener at blive læst. Også af forældre uden psykisk syge børn (måske endda netop af forældre uden psykisk syge børn).

Sandra Gustafsson, Hudløs, September 2017, Hoi Forlag, 161 sider, På dansk ved Nancy Andersen.