// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Emmanuel Carrère: Gudsriget
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Emmanuel Carrère: Gudsriget

Skrevet af den 30. november 2017 – 07:39Ingen kommentarer

Hvad skete der egentlig, dengang Paulus gik omkring og prædikede om Jesus for en stort set uforstående samtid? Dengang kristendommen var så ung, at den ikke rigtig var en religion endnu, men kun en samling mænds fortællinger om et under?

Det har Emmanuel Carrère sat sig for at finde ud af. Ved hjælp af bibelforskning, evangelierne selv og rene gætterier fortæller han om Paulus, Lukas og alle de andre, der skrev det nye testamente i anden halvdel af det første århundrede.

Det er en interessant gennemgang af hvad vi ved, og hvad vi ikke ved, om den allerførste kristne tid. Her er ingen kirke, ingen enighed om, hvad der egentligt skete i de berømte påskedage i Jerusalem, men der er mange holdninger og en udstrakt magtkamp mellem de forskellige fraktioner af kristne.

Det er en tid, der har stor betydning for de efterfølgende to årtusinders kristendom. Det er her, det nye testamente skrives, her de første spæde skridt til en ortodoksi lægges fast (herunder at også ikke-jøder kunne blive kristne) og her de første kristne bliver forfulgt. Det er ret interessant, også for en ikke-religionshistoriker, og ganske underholdende fortalt. Vi kan følge dem, apostlene og evangelisterne, og sammenligne de historiske kilder med Biblens fortællinger og på den måde komme tættere på hvad der skete, hvad de tænkte og hvordan de lagde grunden til en ny religion.

Undervejs fletter Carrère sin egen trosbekendelse ind i fortællingen. Han er gået fra at være ateist til at være troende katolik og til at miste troen igen. Man får dog ikke rigtig del i hverken hans religiøse vækkelse eller årsagen til at han forlod sin gud bagefter. Hans personlige sidehistorie virker derfor en smule uinteressant uden at bibringe hovedtemaet noget, og hvis han ønsker at skabe opmærksomhed ved at indflette en historie om internetporno ind i en bog om tro og kristendom, virker det i hvert fald ikke på denne læser – det virker mest som fyld og et uelegant forsøg på at flytte fokus fra Paulus til forfatteren selv.

Emmanuel Carrère: Gudsriget. 458 sider, oversat af Mette Olesen. Tiderne Skifter, 30. november 2017