// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lola Jensen: Må vi så få ro!
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Selvhjælp

Lola Jensen: Må vi så få ro!

Skrevet af den 15. oktober 2017 – 07:22Ingen kommentarer

Lola Jensen, familievejleder, er kendt for at fortælle børnefamilier i bøger, foredrag og på tv, hvad de med fordel kan gøre bedre/mere af for at få glade og rolige børn og en velfungerende hverdag uden for mange konflikter.

Hendes bog ”Må vi så få ro!” handler om at skrue ned for støj, stress, tempo, krav og forventninger til børn. Hvordan vi sætter farten ned for at få mere ro ind i familien, har hun mange bud på. Bogen har hun inddelt i kapitler om hverdagen i hjemmet fra dagens begyndelse til afslutning, fest og ferie. Undervejs bruger hun konkrete cases, breve fra brevkassen og et hav af citater fra børn – dem, der er fine, og dem, det gør lidt ondt at læse.

Bogen tager udgangspunkt i børns fysiologiske udvikling – hvordan hjernen bliver moden i barnets leveår, og hvad den udvikling betyder for, hvad barnet kan kapere. Og det er egentlig et fint udgangspunkt. For hvem har egentlig lyst til at stresse sit barn? Det tror jeg ikke, der er nogen, der vil, men det kommer let til at ske.

Du skal som læser være forberedt på, at du kan godt blive stødt. Især kvinder/mødre vil nok mene, at forfatteren går lige rigeligt til den på generaliseringen og fordomme om mødres tilgang til madpakker blandt andet. I hvert fald tænkte jeg, at det var lige skrapt nok at udstille os kvinder sådan, for jeg kender ikke mange, der er, som hun beskriver. Men her taler hendes erfaring så tilsyneladende for noget andet.

Et andet aber dabei ved bogen er dens henvisning til ”gamle dage, for ikke så længe siden” – den vending bliver brugt i vid udstrækning, og det kan godt blive lidt trættende.

Bogen vandt dog ved nærmere bekendtskab. Selvom jeg synes, hendes lilla bog ”Den store bog om far, mor & børn” var mere grafisk imødekommende, lader jeg gerne denne ligge fremme og få gode input til roen. Nogle af indslagene, ”Fra tanke til handling”, kan være en fin øvelse til refleksion over, hvordan det fungerer hjemme hos en selv – rammer hendes ord et ømt punkt, er der noget, vi skal have set på, eller har jeg egentlig meget godt styr på det her emne, når jeg ser objektivt på det? Sådan et sanity check kunne de fleste have glæde af at lave engang imellem.

Det er nemt at læse bogen, for Lolas sprog er lige til at gå til – der bliver ikke brugt lange akademiske forklaringer, men derimod taler hun på et niveau, hvor alle kan være med. Men den er lang, og der er meget information. Heldigvis har den en fantastisk overskuelig indholdsfortegnelse, så den kan fungere godt som opslagsværk.

Må vi så få ro!, Lola Jensen, Politikens forlag, udgivelse 30. august 2017, 287 sider