// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lena Dunham: Er det ondt ikke at være sikker?
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Erindringer

Lena Dunham: Er det ondt ikke at være sikker?

Skrevet af den 10. oktober 2017 – 07:19Ingen kommentarer

“Sex med tøj på er helt okay, men hvis man ikke bliver kysset, er det som en nedværdigende vittighed.”

“Jeg skrev digte for mig selv mens han bevægede sig op og ned oven på mig.”

Du kender måske Lena Dunham (f. 1986) som kvinden der står bag succes-serien Girls eller måske har du læst hendes debutudgivelse Ikke den slags pige om at være ung pige i dag.

Hun er forfatter, serieskaber, populær, har vundet priser, følges af over 5,6 millioner på Twitter. Og jeg vil vove at skrive, at det nok er hendes succes og store popularitet, der gør, at hendes dagbogsoptegnelser nu kommer i en udgivelse. Var teksterne skrevet af en anden ung kvinde, tvivler jeg på, at de ville være udkommet i bogform.

Hun skrev teksterne i ultra kort dagbogsform, da hun var 20 år i perioden oktober 2005 – november 2006 og de er således nedslag eller snapshots af hendes yngre jeg. Giver et lille indblik i, hvad hun var optaget af i den periode. Ikke overraskende er nogle af de gennemgående temaer det andet køn, sex, lyst og venskaber.

Nogle af passagerne i bogen er sjove på en befriende og crazy måde, som de citater denne anmeldelse er indledt med. Andre er helt løsrevne fra resten, uden mening eller kontekst, og dermed kedelige og overflødige.

Momentvist står det knivskarpt og smertende som her: “Hans pik glider hele tiden ud. Som kvinde har jeg lært at tro at det er min skyld. Under bruseren er vi høflige som to nøgne fremmede. Når han er “sød”, er han i virkeligheden bare “ikke ond”. Vores tid sammen er bare en nedtælling til at han igen bare vil ignorere mig.” Uh den følelse kan jeg godt huske fra da jeg var på hendes alder og jagtede en fyr, der var langt mindre interesseret i mit selskab end jeg var i hans. Smerten når man fortsætter med at hænge ud med den fyr man er betaget af, selvom man er udmærket klar over, at han ikke er god for en.

Jeg tror, at piger yngre end den skrivende Lena Dunham vil kunne genkalde sig følelser af forvirring, tiltrækning, afvisning og vil kunne spejle sig i nogle af de billeder hun skaber. Men for os andre er det kun momentvist spændende eller berigende.

Overskuddet fra den danske udgivelse går til Venligboernes kvindeprojekter.

Lena Dunham, Er det ondt ikke at være sikker? C&K Forlag, September 2017, Oversætter Sara Koch.