// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kim Karmark: En af dagene
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Roman

Kim Karmark: En af dagene

Skrevet af den 27. juli 2017 – 07:22Ingen kommentarer

Romanens fortæller er en ældre mand i sine midt firsere. En nat bliver han ringet op af Tess, en kvinde han ikke har hørt fra i 50 år. En kvinde han havde et forhold til for år tilbage til trods for, at han allerede dengang var gift med Elly. Dette opkald får ham til at tænke på tiden med Tess og romanen er et tilbageblik på levet liv.

Man fornemmer hurtigt, at de to kvinder i hans liv er meget forskellige. Der gror en uro i Tess, hun har brug for bekræftelse. Elly derimod har et lyst sind, er åben og var tidligere fuld af ideer. Elly er nu i sit livs efterår blevet ramt af demens og fortælleren savner den kvinde, hun engang var.

Han savner også de voksne døtre, deres mænd og børnebørnene. Man forstår, at de alle bor langt væk, når de endelig kommer på besøg er det med fly.

“Først dør ens forældre, så rejser børnene. Ikke nødvendigvis i den rækkefølge, men når de forsvinder, så bliver det sværere og sværere at fastholde billedet af, hvad der rent faktisk er foregået.”

I romanen undersøger forfatteren, hvad det vil sige at miste sin egen erindring. Han har skrevet notater om sit liv på kartotekskort og kalder det for sit livs sikkerhedskopi. Jeg skrev selv dagbog som teenager, og det er sjovt at genlæse mine egne håndskrevne noter om oplevelser og tanker, jeg ingen erindring har om nu mange år senere. Dufte og lyde bringer minder frem hos vores fortæller, disse sanser aktiverer gemte historier på en anden måde end læsning gør. Selv mindes jeg min barndoms solbagte grannåle, syrener, optænding med kul i grillen lørdag aften.

Sproget er til tider mere poetisk og sanseligt end klart forståeligt: “Det er en svækket og udflydende morgensol, der sniger sig op ude over mosen. Den er nærmest transparent, men kraftfuld nok til at udvide horisonten på en langsom og diskret måde.”

Romanen er til den tålmodige læser, der læser pris på det malende sprog og på det langsomme tempo med fortællerens mange tanker og refleksioner.

Kim Karmark, En af dagene, Byens forlag, 2017, 208 sider.