// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jonas Suchanek: Hvem er den mand/Hvad laver han her?
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Roman

Jonas Suchanek: Hvem er den mand/Hvad laver han her?

Skrevet af den 24. juli 2017 – 07:34Ingen kommentarer

Hvem er den mand/Hvad laver han her? er Jonas Suchaneks tredje roman. Den kan læses selvstændigt, men den trækker tydeligt tråde tilbage til de to foregående romaner Do danska fra 2014 og Vi er Bohemer fra 2016. Alle tre romaner er korte, hverdagsskildrende og flakkende. Og værd at læse.

Fortælleren er en mand i 30´erne, forfatter, rastløs, med stor erfaring i at flytte fra bolig til bolig og fra bydel til bydel. Konen er skredet, arbejde er der ikke ret meget af, penge heller ikke. Bogens første del er et brev til hans ven Marius, som har opnået et markant mere stabilt liv med en fast lejlighed, en kone og en lille datter.

En del af romanen finder sted i Prag, hvor fortællerens forældre bor. Forfatteren er selv født i Tjekkiet, men har boet mange år i både Aalborg og København. I Do danska hører vi om hvordan det var at flytte til Danmark, om at være splittet mellem to kulturer, og om flygtningetilværelsen i en dansk flygtningelejr. Der trækkes jævnligt tråde til de foregående romaner. Og nu rejser vi så til Tjekkiet og hilser på hans familie og ser på byen. Hans far fylder for meget i bogen, han sludrer løs om sit liv, men det er desværre ikke særlig spændende.

Det er fortællerens egne reflektioner til gengæld. Tanker om kvinder, om livet, om mad og om skrivemaskiner får læseren til at tænke over sin egen tilværelse.

Fortælleren reflekterer blandt andet over, hvad han lærte på Forfatterskolen. At man skal adskille fortæller fra forfatter. Ret interessant, gennem hele bogen var min læsning netop præget af min nysgerrighed på, hvor meget af forfatteren, der havde taget bolig i fortælleren. Jeg fornemmer, at der er ret store ligheder mellem de to og det fremgår da også af pressematerialet, at romanen er autofiktiv. Og det er faktisk helt i orden med mig at forfatter, fortæller og hovedpersonen smelter sammen.

Jeg har også læst de to foregående romaner og fandt de første mere spændende. Det er som om at forfatteren denne gang har mindre på hjerte, at det meste er skrevet frem allerede. Det vil nye læsere formentlig ikke opleve.

Jeg var meget begejstret for forfatterens roman Vi er bohemer og derfor havde jeg også høje forventninger til hans tredje roman. Du kan læse anmeldelse af Vi er bohemer her.

Jonas Suchanek, Hvem er den mand/Hvad laver han her?, Gyldendal, Juni 2017, 152 sider.