// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Camilla Grann: Anton Tigertæmmer
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Børnebog

Camilla Grann: Anton Tigertæmmer

Skrevet af den 13. marts 2017 – 06:55Ingen kommentarer

Når børn skal lære at håndtere voldsom vrede, angst, bekymring eller andre naturlige følelser, der er blevet så voldsomme, at de spænder ben for barnets sociale liv, kan det være en stor hjælp for barnet (og de voksne) at benytte sig af eksternalisering.

Metoden med eksternalisering er udviklet af den australske socialrådgiver Michael Write i slutningen af 1990´erne. Som voksen skal man hjælpe barnet til at blive adskilt fra problemet. Og det kan man gøre ved at give problemet sit eget liv og eksistens. Det er ikke barnet, der er problemet, men vreden, angsten eller frygten, der er. Deraf begrebet: eksternalisering.

Drengen Anton er en helt almindelig sød og skøn dreng. Han går i børnehave og er glad for at lege med de andre børn. Men når Anton bliver vred, bliver han meget vred og han tænder meget hurtigt. Det gør de andre børn bange, og så er det hverken rart at være Anton eller at være de andre børn. De andre børn bliver nemlig bange, når vreden tager over.

Antons mor er sød og klog. Hun ved godt, at der ikke er noget galt med Anton. Hun hjælper derimod Anton til at kunne håndtere vreden, når den dukker op. Inde i Antons mave, bor der er en tiger og det er den der kommer ud, når Anton bliver vred. Når han falder til ro, er tigeren kravlet tilbage. Anton skal tage kontrollen over tigeren, det er nemlig ham, der skal bestemme. Det kræver lidt træning at tæmme en tiger, men det lykkes! Og det vil også kunne lykkes for mange andre børn ved den rette støtte fra de voksne.

På samme forlag er bogen Emilie har hjemve – eller har hun en hjemmefe? udkommet, om pigen Emilie, der har hjemve, når hun sover ude. Hun lærer at håndtere sin hjemve ved blandt andet at give den en navn. Herved får hun adskilt sig selv fra hjemveen, hvilket gør det nemmere at håndtere den. Altså endnu en god bog med udgangspunkt i eksternalisering.

Begge bøger er gode til børn i børnehavealderen og de alleryngste trin i skolen (illustrationerne taler dog mest til de yngste børn). Og begge bøger har et efterskrift til de voksne, hvor man kan læse om eksternaliseringsmetoden og hvor forfatterne giver gode råd til, hvordan man taler med barnet om de aktuelle problemer. Begge bøger får mine varme anbefalinger!

Camilla Grann, Anton Tigertæmmer, Illustrator Claus Riis, 48 sider, Forlaget Pressto