// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Velkommen til Bogudsalg 2016
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Nyheder

Velkommen til Bogudsalg 2016

Skrevet af den 23. februar 2016 – 21:32Ingen kommentarer

Velkommen til Bogudsalg 2016
Nysgerrige har kigget ind gennem butiksvinduerne. Andre har bladret i kataloget eller orienteret sig online. Og medarbejderne har slæbt bøger, stillet dem pænt op og stablet på paller. Nu er dørene så åbnet til det årlige bogudsalg hos Arnold Busck, landets største boghandler. Bogblogger har været på besøg og spurgt adm. direktør Helle Busck Fensvig, hvordan det går med udsalget, her hvor mange boghandlere er udfordret af de billige bogpriser på nettet og i flere supermarkeder:

”Årets store bogudsalg har været en tilbagevendende begivenhed i årtier, men har også ændret sig meget i løbet af de senere år. Der er dog en vedvarende og ganske særlig stemning hvert år, når dørene åbnes for de mange gode tilbud, og det er nok i særdeleshed denne stemning, der gør, at bogudsalget stadig er så populært hos vores kunder,” siger hun.

Stemningen er rigtig hyggelig her på udsalgets første dag, og det er svært ikke at blive imponeret af Buscks store boghandel, der ligger klos op af Rundetårn og Christian IV’s gamle kollegium Regensen. Her har nogle af landets klogeste hoveder i flere århundreder læst og studeret før og efter undervisningen på hovedstadens universitet. I mere end hundrede år har mange af de studerende sikkert kigget lige så længselsfuldt efter de mange bøger i bogforretningen på hjørnet, som dem der nu kommer i forretningen for at gå på udsalg. For det var her, i 1896, at Arnold Busck åbnede sin første forretning. I dag er Købmagergade-adressen fortsat kædens flagskib.

Både sællerter og de smalle
Butikken er gradvist vokset, så der nu er tre etager spækket med bøger inden for alle genrer. Én etage er helliget skønlitteratur – på både dansk og engelsk. De sikre sællerter er der, side om side med den smalle digtsamling eller den store lækkert designede coffee table book om alverdens største bygningsværker. Der er danske og engelske kvalitetsbøger inden for kunst og design, mode og foto, politik, erhverv, mad, vin, sundhed, historie og rejser. Og så er der lidt sideforretning i kælderen med papir, brætspil, indpakningspapir og skrivegrej, som det nu hører sig til i en moderne boghandel. Endelig kan man fordøje de mange indtryk over en god kop kaffe med udsigt over altid travle Købmagergade.

Men hvad er det især, som sælger, når bogpriserne for alvor bliver sat ned?

”Det vi sælger allermest af under bogudsalget er nok romaner, men der er også stor interesse for fagbøger – i særdeleshed hobbybøger og kogebøger. Dan Turell, Nick Cave, Knut Hamsun og Emily Brontë er nogle af de mange spændende forfattere bag titlerne på dette års udsalg. Kombineret med temaer, der spænder fra Fashionable Living til Anden Verdenskrig og fra kogebøger til letlæsningsbøger for de mindste, er der virkelig noget for enhver smag,” fortæller Helle Busck Fensvig.

Det må bogbloggers repræsentant bekræfte. Mangler du inspiration til at indrette hjemmet med paller? Det er der råd for i ”Byg med paller” for kun 80 kr. Hvis de yngste familiemedlemmer er kræsne, er der hjælp at hente i kogebogen ”365 retter for børnefamilien”. Den får du med i kurven for kun 60 kr. Mere skal der heller ikke betales for et, eller måske mange, svedige grin. 2000 striber af Morten Ingemann (kendt fra EkstraBladet) er sat ned med næsten 200 kr.

Det mangfoldige udbud er da også med til at tiltrække nye læsere, vurderer Helle Busck Fensvig:

”I dag er bøger jo altid på tilbud, men stemningen og følelsen af at gå på jagt efter guldet i de store stakke af bøger, der er stablet op i hele butikken, den finder du ikke andre steder. Vi har mange trofaste læsere, der glæder sig til det store bogudsalg år efter år. Men heldigvis byder vi også hvert år en masse nye læsere velkommen inden for.

På jagt efter udsalgets Top 3

Tillad mig for overblikkets og inspirationens skyld at koge udsalgets herligheder ned til en helt personlig Top 3. Først vil jeg pege på Morten Ejersbo, ”Eksil”. Den er på tilbud til 130 kr, nedsat fra 350. Ingen dansk forfatter har mig bekendt skrevet så lidenskabeligt og sanseligt om livet og dilemmaerne som udlænding i Afrika og brydningerne mellem lokalbefolkningen og de hvide gæstearbejdere. Det er hamrende godt gjort i ”Liberty”, hvor hovedpersonen er en ung mand. I ”Eksil”, som jeg ikke har læst, ses tilværelsen i Tanzania fra en ung kvindes synsvinkel.

Et andet meget spændende tilbud er ”Strålinger” af Ernst Jünger, også nedsat fra 350 til 130 kr. Der er tale om en berømmet dag-til-dag beretning om Tysklands mobilisering i 1939 ved udbruddet af 2. verdenskrig frem til 1948 med den katastrofale krigs langtrækkende eftervirkninger.

Chilenske Roberto Bolanos ”Vilde detektiver” (nedsat fra 400 til 130 kr) er også på min Top 3. Bolano fik sit gennembrud med romanen i 1998 og blev af mange udråbt til at være sin generations vigtigste forfatter. Gyldendal udgav ”Vilde detektiver” på dansk i 2010, syv år efter forfatterens alt for tidlige død.