// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Stina Wirsén: Hvem sover ikke? Hvis baby? Hvem ryder ikke op?
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Billedbog

Stina Wirsén: Hvem sover ikke? Hvis baby? Hvem ryder ikke op?

Skrevet af den 3. oktober 2015 – 07:29Ingen kommentarer

Det nystartede børnebogsforlag Vilde Dyr har netop udgivet tre børnebøger af svenske Stina Wirsén. Og jeg hilser i den grad både forlag og Stina velkommen!

Bøgerne er gennemført i høj kvalitet og målrettet “de mindste små”, som der så fint står på bagsiden af bøgerne. “De mindste små” er de 1-3 årige.

Bøgerne er oplagte til dialogisk læsning med de korte tekster på den ene side og de finurlige og detaljerede illustrationer på den anden side.

Bøgerne behandler velkendte problemstillinger som hjemve når man skal sove hjemme hos en anden, utryghed når voksne skændes/er uenige og frygt/bekymring om at blive erstattet af et andet barn / miste sine forældres kærlighed. Disse store emner behandles i børnehøjde, så man kan rumme følelserne uden at det gør ondt eller bliver farligt.

Kanin skal sove hjemme hos Nalle. De hygger og leger og har det rart. Da det bliver aften får de børstet tænder og Nalles mor læser en godnat-historie. Men selvom det har været en rar dag kan Kanin slet ikke falde i søvn og må hentes hjem.

Jeg er vild med tegningerne i bøgerne – er især begejstret for måden Stina Wirsén illustrerer, at det er nat. Min 6 årige medanmelder kalder hendes blyantsstreger hen over tegningerne for krims-krams, men disse krims-krams giver en fin idé om, at det er mørkt og at der er noget (for Kanin) utrygt ved situationen. På næsten samme måde med mørke kraftige sorte streger tegner Stina Wirsén et skænderi mellem to voksne, hvor det er Nalle der bliver bange og utryg over det kaos og den uro der opstår.

I Sverige regnes Stina Wirséns værker for nyklassikere på linje med Pedderson og Findus – lur mig om de ikke kommer til at få samme status her i landet.

Stina Wirsén: Hvem sover ikke? Hvis baby? Hvem ryder ikke op? September 2015. Forlaget Vilde dyr. Oversat til dansk af Julie Sten-Knudsen.