// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Gitte Broeng: Frøken Klokken
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Roman

Gitte Broeng: Frøken Klokken

Skrevet af den 16. maj 2015 – 07:32Ingen kommentarer

“12.45.” Den unge telefonistinde koncentrerer sig om at udtale tallene korrekt. Det er ikke tilfældigt, at det netop er hende, der er udpeget til at løse opgaven sammen med Telefoningeniøren og Tidskontrollanten. Rammen er et mindre studie i Stockholm i 1938. KTAS ønsker at tilbyde den samme service til de danske teleabonnementer, som teleselskaberne tilbyder i udlandet. Man skal kunne ringe til en tidsmeldemaskine og få klokken oplyst. Servicen eksisterer den dag i dag om end der ikke er mange, der benytter sig af muligheden længere.

De første mange klokkesletter bliver indtalt uden problemer. Frøken Klokken udtaler tallene på rigsdansk som forventet. Men da de når til ”klokken tretten” opstår der problemer. Hun kan ikke få tallet på plads i munden og bliver utilpas. Hænger det mon sammen med, at de tre har været ude at se Stockholm by night? Et forsigtigt drama udspiller sig, da hun må gå ud for sig selv.

Et forsigtigt drama udspiller sig også, da Telefoningeniøren lidt senere får akut ondt i ryggen. Smerterne aftager dog hurtigt efter at par øvelser og dramaet er atter afblæst.

Det er primært samtalerne mellem Frøken Klokken, Telefoningeniøren og Tidskontrollanten, der er det bærende i bogen. Godt nok bevæger de sig omkring kønsroller og karrierer, men meget af dialogen handler om smørrebrød og kager, som ikke er så rasende interessant og er uden større betydning for fortællingen.

Bogen er et sammenskriv af en følgeton, der tidligere har været bragt i et tidsskrift. Romanen bygger på de historiske fakta om den 19 årige danske kvindelige telefonist, der blev udvalgt til at rejse til Stockholm, for at indtale de mange klokkeslet til tjenesten Frøken Klokken.

At skrive en historie om Frøken Klokken er ret originalt og en ganske sjov idé og den farverige indbydende forside gjorde mig nysgerrig på projektet. Desværre synes jeg ikke det helt lykkedes med projektet, det er som om, at der ikke er helt stof nok til at bære en roman.

Gitte Broeng, Frøken Klokken, Forlaget Møller, Maj 2015, 179 sider.