// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Nathan Filer: Når vanviddet rører på sig
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Roman

Nathan Filer: Når vanviddet rører på sig

Skrevet af den 29. april 2015 – 07:41Ingen kommentarer

Den danske udgave “Når vanviddet rører på sig” udkom i 2014 og bare en google-søgning viser, at bogen slet ikke har fået den opmærksomhed, som den fortjener. Den er velskrevet, stoffet er godt disponeret, den er rørende, spændende, nuanceret og emnet er relevant. Kort sagt: det er en fremragende roman!

Den 19 årige Matthew er indlagt på psykiatrisk afdeling på grund af skizofreni. Under indlæggelsen skriver han om sit liv og denne fremragende bog skal forestille at være produktet af hans skriverier.

Skriveprocessen hjælper Matthew med at huske oplevelser og episoder fra hans liv og opvækst. Det er både godt og skidt. “Når man går tilbage i fortiden er det som at grave en grav op”. Det er ikke til at vide, hvad man støder på, hvordan det ser ud, og hvordan man reagerer på det man stilles overfor.

Da Matthew var kun 9 år døde hans storebror Simon. Det bliver et stor tab for Matthew, der bliver ved at følge ham. Efter at have mistet Simon vælger deres mor at tage Matthew ud af skolen. Måske er hun bange for også at miste ham. Isoleret fra sine venner bliver han undervist af sin sørgende mor ved køkkenbordet. Fagligt er han godt med, men psykisk og socialt er det tydeligt for læseren (men ikke for hans ustabile mor), at det ikke er oplagt sorg- og krisehåndtering, der praktiseres i det hjem. Hver 14. dag slæber hun ham til læge. Han fejler nu ikke noget. Efter knapt et år med fravær fra skolen og et besøg ved en lægevikar vender han omsider tilbage til sin klasse.

Forfatteren skildrer Matthias nuanceret, som en ung mand med psykiske vanskeligheder, der på de fleste områder alligevel ligner os andre. Matthew bekymrer sig om de hjemløse, vil gerne være sød overfor sin mormor og bliver irriteret, når personalet på psykiatrisk afdeling taler ned til ham. Forfatteren formår at skrive en spændende og troværdig bog om skizofreni, der giver læseren en fin fornemmelse af hvad diagnosen betyder for patienten og hvad der kan være baggrunden for sygdommen, uden at det på noget tidspunkt bliver kedeligt, tørt eller fagbogsagtigt.

Sproget i bogen er lige ud af landevejen. Det er den 19 årige Matthews stemme man kan høre. Der springes fint i tid og sted og emner, som man gør, når man er ved at fortælle noget og kommer i tanke om noget mere, man også gerne vil sige. Det gør teksten levende og overraskende let at læse, og man vil meget gerne høre mere om den unge mands liv.

“Når vanviddet rører på sig” er en af de fineste og mest vedkommende bøger jeg længe har læst!

Nathan Filer, Når vanviddet rører på sig, Forlaget Punktum, 2014, På dansk ved Louise Urth Olsen, 273 sider.