// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Susanne Staun: Fuck, en lækker røv. Basisgarderobe til den nøgne sprogbruger
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Journalistik, Opslagsværk

Susanne Staun: Fuck, en lækker røv. Basisgarderobe til den nøgne sprogbruger

Skrevet af den 7. marts 2015 – 07:11Ingen kommentarer

Tjek lige bogens forside. Bemærk det røde komma. Tænk lige over om det har nogen betydning, om det er der eller ej. Tænke. Tænke. Tænke. Hvis du ikke kan se pointen med kommaet, skal du fortsætte med at læse.

Bogens målgruppe er ifølge forfatteren selv ”alle svigtede sprogbrugere, især dem, der slet ikke kan se fidusen,” og hun begrunder det med, at ”sprog er en lige så vigtig del af et menneskes fremtoning og kapital som pænt tøj og et venligt smil.” Og det er der jo noget om.

Illustrationerne i bogen (blandt andet baller) kombineret med et kækt ungdommeligt sprog giver en idé om, at forfatteren har haft unge mænd i tankerne som læsere af bogen.

Men er målgruppen interesseret i at læse bogen? Eller har de lært at leve med, at de er kommet mangelfuldt ud af folkeskolen? Eller værre – er de slet ikke opmærksomme på deres skriftlige fejl?
Modsat andre fagbøger med fokus på stavning og tegnsætning, er denne guide hverken lang, kedelig eller utilgængelig. Den er derimod frisk, ret konkret og oplysende – endda på en underholdende måde (selv for os, der har rimeligt styr på det grundlæggende skriftlige regler.)

Derudover har forfatteren sin helt egen pædagogiske stil. Hun har indlagt pauser i læsningen med konkrete bud på, hvad man kan bruge pausen på: Facebook, tale med sin hund eller gokke den af (ja det skrev den pæne dame sørme).

Men om vi kan få lokket målgruppen til at springe ombord i bogen er jeg usikker på. Jeg håber, at min skepsis er ubegrundet og at de svigtede sprogspassere tager godt imod bogen. For man kan rent faktisk lære noget af den. Ikke kun at sætte kommaer, men også at gradbøje verber, stave korrekt og så afslører hun de mest gængse fejl, så du fremover kan undgå dem. Det hedder for eksempel ikke at få noget “af vide” (at vide), du løb heller ikke en kilomet (kilometer) og du skal heller ikke begå den samme fejl som Jensen´s Bøfhus med at indsætte en apostrof – ud med den.

Bagsideteksten giver dig en smagsprøve på tonen: ”Bogen kan let og smertefrit redde dit liv – i hvert fald kan den redde dit omdømme, jævne vejen til drømmejobbet og i det hele taget gøre dig mere skinnende lækker på skrift, end tilfældet allerede er.” Kan du lide det? Og har du brug for en sproglig opstrammer? Så er Susanne Stauns sympatiske og ambitiøse projekt lige noget for dig!

Susanne Staun, “Fuck, en lækker røv”, Gyldendal, marts 2015, 112 sider.