// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Gaute Heivoll: Over det kinesiske hav
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Roman

Gaute Heivoll: Over det kinesiske hav

Skrevet af den 3. februar 2015 – 07:10Ingen kommentarer

Over det kinesiske hav er norske Gaute Heivolls sjette roman og den tredje, der udkommer på dansk. Jeg har ikke læst andet af ham, men læser meget gerne mere. Over det kinesiske hav er en meget fin bog, spændende og til tider rørende.

Et ungt norsk par flytter ud i en bygd lige før Anden Verdenskrig. Her får de bygget et stort hus, så der både er plads til deres egen familie og til at kunne drive en institution for åndsvage. I hjemmet kommer der udover familien både til at bo voksne og en søskendeflok på 5 børn. I et interessant og fint beskrevet tilbageblik følger vi familien og de andre beboere i huset.

Det kommer ikke som en overraskelse, at en tragedie rammer familien. Allerede på bogens bagside afsløres det, at en tragedie vil finde sted. Flere gange lægges det op til, at NU sker det, blandt andet, da børnene nærmer sig søen. Men vi skal længere ind i bogen før det sker, og der bliver gradvist bygget en stemning op. Det der til gengæld overraskede mig, var min egen reaktion. Jeg tog mig selv i at håbe, at det ikke var en af familiens egne, normale børn, der ville blive ramt, og den tanke skræmte mig. Er normale menneskers liv mere værd end mennesker med handicap livs?

Bogen stak til mig flere gange. Når vi i dag taler om måden samfundet behandlede de åndsvage i gamle dage, er der oftest enighed om at vi tager afstand fra det og at vi i dag behandler de handicappede og i særdeleshed de udviklingshæmmede langt bedre i dag. I takt med at plejebørnene bliver kønsmodne bliver de steriliserede. Det er praktisk. Og fornuftigt. Der bliver ikke talt om det. Det er en selvfølgelighed, der stilles ikke spørgsmål. Men er det i orden? En ting er sikker – det er en interessant og konfliktfyldt etisk problemstilling.

Tragedien indtræffer en varm sommerdag. Uvejret bryder løs. Det lyner, tordner og regner. Da regnen holder op går børnene ud for at lege. Sandet er blevet vådt og man kan lave aftryk i det. Det som starter med at være sjov leg får fatale konsekvenser.

Over det kinesiske hav er fortællingen om socialt arbejde i et privat hjem i tiden omkring og efter Anden Verdenskrig. Over det kinesiske hav er også skildringen af en drengs sorg i en tid, hvor de voksne ikke taler med børn om tanker og følelser. Tiden går, årstiderne skifter og den mørke knude i kroppen opløses langsomt med hjælp fra de åndsvage.

Gaute Heivoll, Over det kinesiske hav, Samleren / Rosinante, Januar 2015, 256 sider, På dansk ved Camilla Christensen.