// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Richard Montanari: Rosenkrans Mordene
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Krimi, Roman

Richard Montanari: Rosenkrans Mordene

Skrevet af den 21. november 2009 – 15:17Ingen kommentarer

En af styrkerne ved de nordiske krimier er, at man som læser kan genkende, se, høre og fornemme stederne. Den effekt har de amerikanske krimier ikke. I al fald ikke på mig. Derfor tager det mig typisk en del flere sider førend jeg er tunet ind på byen, folket og stemningen, dér hvor bogen foregår. Det samme gør sig gældende for mig i læsningen af “Rosenkrans mordene”. Men da jeg var tunet ind, var jeg tilgengæld også hooked. Hooked på den uhygge, der gradvist lægger sig over byen Philadelphia i takt med at flere og flere teenagepiger findes dræbte.

Jessica Balzano, ung smuk politikvinde, fraskilt fra politimand, enlig mor til datter og netop startet på sit nye job i drabsafdelingen, bliver makker med Kevin Byrne, som er erfaren i drabsafdelingen og som indimellem benytter sig af metoder, han ikke efterfølgende kan rapportere til afdelingen om. Deres første fælles opgave er at opklare mordet på den 17 årige pige, som findes myrdet i kælderen i et efterladt hus. Hendes hænder er naglet sammen i en evig bøn, og det viser sig snart at der er religiøse motiver bag. Inden længe begåes flere forbrydelser mod unge piger i Philadelphia og jagten sættes ind for at finde morderen.

Udover fart og spænding byder bogen på romantik og kærlighed. “Hun rørte ved sin kind og mærkede varmen fra hans læber. Hun var ikke spor forbavset over at konstatere, at hendes ansigt allerede var begyndt at få det bedre”. Sætningen er fra bogen og er desværre ikke det eneste eksempel på, at bogen til tider bliver en anelse ugebladsnovelleromantisk.

Udover at være politikvinde er Jessica Balzano skildret som en sej kvinde, der deltager i kampe som amatørbokser. Og som får slag i ansigtet. Men som alligevel formår at være smuk. Imponerende. Men måske nok i overkanten.

Trods små skønhedsfejl lykkedes det forfatteren at få opbygget en udemærket bog med masser af spænding og uhygge, og på ægte krimivis havde jeg i løbet af læsningen de fleste af bogens mandlige personer mistænkt for at være Rosenkransmorderen – uden dog at ramme plet før til sidst.

Richard Montanari, Rosenkrans Mordene, People´s Press, Maj 2009, 423 sider, Oversat fra amerikansk af John Jensen.