// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lisa Aisato: Ib er et æg
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Billedbog

Lisa Aisato: Ib er et æg

Skrevet af den 9. maj 2014 – 07:03Ingen kommentarer

Ib er et æg er fortællingen om en meget bekymret dreng. Han er syv år, hedder Ib og går i skole. Og så er hans hoved et æg! Det er i hvert fald sådan han opfatter sig selv. Han er et sensitivt, forsigtigt barn, der konstant er bange for alt det der kan gå galt. I skolen synes de andre børn, at han er underlig. Han holder sig for sig selv og er sjældent rigtigt med i deres lege.

En dag møder han pigen Sif. Hun er det stik modsatte af Ib. Hun er udadvendt, farvelig, støjende, dansende og glad. Hun er en bi (fremgår det af teksten, illustreret ligner hun mere end brumbasse = bulderbasse), gul og sort-stribet med vinger. Sif er legesyg, opfindsom, fuld af liv og begejstring og sammen med hende tør Ib meget mere. Med Sif i hånden finder Ib ud af at han ikke går så let i stykker som han har troet.

Bogen er primært en billedbog med lidt tekst på hver side og den vil typisk være at finde blandt de andre billedbøger på biblioteket, bøger der læses højt for de ca. 3-6 årige. Modsat de fleste andre billedbøger kræver den dog en dygtig voksen oversætter, hvis pointerne skal forstås i børnehøjde. Min erfaring er, at de fleste børn opfatter en historie meget bogstaveligt. Hvis Ibs hoved er et æg, så er det et æg, hvordan det så end kan lade sig gøre. Det er den voksne, der skal forklare, at et æg har en tynd og skrøbelig skal, der let kan gå i stykker, og at Ib oplever at han kan gå i stykker og at verden er et farligt sted af være.

Verden er et farligt sted at være, men verden er også et trygt sted at være. Det er noget af det vigtigste børn skal lære – at kunne vurdere hvornår verden er det ene eller det andet. Mere tryg er verden dog sammen med en god ven. Og derfor er det selvfølgelig godt, at Ib møder Sif. Børn kan sagtens forstå vigtigheden af at have en ven.

Ibs mor er afbildet som en høne og hun kagler og pylrer om Ib. Jeg kan godt se, at det giver mening, at Ibs mor er en høne, når hendes afkom er et æg. Men når Ib mest af alt er et menneskebarn, bliver det en kende for abstrakt efter min mening.

Ib er et æg er rost af anmeldere både i hjemlandet Norge og her i Danmark. Jeg tror, at det er en af dens slags bøger, som litteraturkritikere og dansklærere elsker for dens symboler og antydninger, der giver god mulighed for analyse og refleksion, men som den almindelige voksenlæser kun læser en enkelt gang for sit barn, og som barnet ikke igen efterspørger.

Lisa Aisato: Ib er et æg, Forlaget Torgard, Februar 2014, 36 sider.