// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Taiye Selasi: Gå væk, Ghana
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Roman

Taiye Selasi: Gå væk, Ghana

Skrevet af den 6. april 2014 – 22:30Ingen kommentarer

Taiye Selasi har fået meget ros for sin romandebut Gå væk, Ghana både her i landet og i udlandet. På forsiden af bogen har forlaget skrevet citatet “Uimodståelig fra første linje”.

Jeg havde derfor ret høje forventninger til bogen, der fortæller en families historie over flere generationer. Og måske derfor blev jeg skuffet, da jeg sad med en bog, der er noget snørklet skrevet, med rigtig mange indskudte sætninger, med et noget specielt brug af tegnsætning og opdeling af afsnit, der samlet gør teksten svær at læse. Og hvor er det bare ærgerligt, for temaet i bogen er grundlæggende spændende.

I pressebrevet der var vedlagt bogen står der, at “Taiye Selasi fik ideen til den dramatiske historie om familien Sai, mens hun opholdt sig på et svensk yoga-retreat, hvor brug af computere ikke var tilladt. Derfor tog hun toget til København, bookede sig ind på Admiral Hotel og begyndte der at skrive Gå væk, Ghana“. Jeg tænker, at det kan være årsagen til, at bogen ikke er så læsevenlig. At skriveprocessen måske blev lidt forjaget.

“Kweku dør barfodet en søndag før solopgang, mens hans tøfler ligger som hunde ved døren til soveværelset”. Sådan begynder bogen – med den ene hovedpersons død. Herfra rejser vi tilbage i tiden til dengang Kweku stadig boede i USA med sin kone og deres børn og mens han stadig havde sit arbejde som læge på det store hospital. Alt tyder på et godt liv med spændende arbejdsopgaver, økonomisk overskud og en familie der fungerer. Men en dag falder det hele fra hinanden. En patient på hospitalet dør, og en ansvarlig må udpeges. Det får store konsekvenser for Kweku og hans familie.

Taiye Selasi, Gå væk, Ghana, Gyldendal, Februar 2014, 360 sider, På dansk ved Juliane Wammen.