// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Rodaan Al Galidi: Autisten og brevduen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Roman

Rodaan Al Galidi: Autisten og brevduen

Skrevet af den 28. oktober 2013 – 07:23Ingen kommentarer

Rodaaen Al Galidi modtog i 2011 EU´s litteraturpris for bogen Autisten og brevduen. Prisen er relativ ny og har kun været givet siden 2009. “Prisens formål er at støtte unge forfattere og sætte fokus på den europæiske samtidslitteraturs kreativitet og diversitet samt at fremme litteraturdistributionen i Europa og opmuntre til større interesse for ikke-nationale litterære værker.” Bogen er udgivet med støtte fra EU´s litteraturfond.

Bogens hovedperson er autisten Geert, der er opvokset hos sin lettere alkoholiserede mor, der står bag kassen i en genbrugsforretning. Hun fik ham ved et uheld som 17 årig og det har hun aldrig lagt skjul på. Geert går i skole, han lærer at læse, at bruge sine hænder og man får et indtryk af et godt begavet barn. Men samspillet med andre mennesker fungerer ikke rigtigt for ham. Han har svært ved sociale spilleregler, at aflæse andre mennesker og han tager alting for pålydende. Det resulterer i nogle sjove episoder indimellem, men han opdager selv sjældent det sjove.

Geert kan godt lide at skille de ting ad han finder i genbrugsbutikken for at samle dem igen eller bygge dem om til noget andet. En dag finder han en violin og det bliver et vendepunkt i hans liv. Han lærer nemlig sig selv at bygge violiner af gamle sofaer. Og violiner kan man tjene mange penge på. Årene går og han bliver voksen. Han har efterhånden bygget så mange violiner, at han kan købe et hus den dag han endelig som 37 årig flytter hjemmefra.

Som karakter er Geert noget karikeret og selvom personer med autisme er lige så forskellige som personer uden autisme er jeg usikker på om der i virkelighedens verden vil kunne findes en fyr som Geert. Men det ændrer ikke ved, at det grundlæggende er en interessant fortælling om en dreng, hans opvækst, hans besættelse og fascination af at bygge violiner og hans tilværelse som voksen. Bogen er både sød, sjov og til tider rørende. Til tider er den forudsigelig og til andre tider er den overraskende. Den er ikke så lang, så selvom den måske ligger lidt udenfor dit normale valg af bøger, synes jeg alligevel at du skal give den en chance. Jeg kan i hvert fald godt lide bogen.

Rodaan Al Galidi, Autisten og brevduen, 171 sider, Oktober 2013, Forlaget Turbine.