// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Reportage: Copenhagen Comics 2013
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Nyheder, Tegneserie

Reportage: Copenhagen Comics 2013

Skrevet af den 23. juni 2013 – 02:20Ingen kommentarer

I firserne solgte tegneserier flere tusind album pr. udgivelse, alene til bibliotekerne!

Sådan er det ikke længere, men det er ikke ensbetydende med at der ikke er et marked for tegneserier, siger Torben fra Forlaget forlæns. Man kan stadigt sælge gode tegneserier, men bare i langt mindre oplag, så man er som forlægger og tegneserieskaber nødt til at sætte næring efter tæring.

Torben - forlæns

For at blive opdaget som tegneserieskaber, er flere tegnestuer begyndt at stifte små forlag, der udgiver deres egne ting. f.eks. Ondskabens flydende Vatikan, udgiver antologier, der både viser tegneserier hvor lysten er større end talentet, men absolut også tegneserier der har stort potentiale.

peter madsen

For at komme ind på et stort forlag som dansk tegneserieskaber, skal man kunne sælge i store oplag og det er efterhånden kun den suverænt dygtig Peter ”Valhalla” Madsen, der kan det. Men de små forlag kan noget med de små oplag, som de store ikke kan.

ondskabens flydende vatikan

Når oplag er langt mindre hvordan bliver der så lavet penge på udgivelserne? Frivillighed er et at kodeordene. Forlaget Donovan får en stor del af deres oversættelser lavet af frivillige, der tilgengæld får deres yndlingstegneserier ud – selvom de store forlag har opgivet at tjene penge på dem.

lars fra Donovan tv

De små forlag udgiver både udenlandske og danske tegneserier og det er sjældent mainstream.
G-floy studios er dog en undtagelse – De er så venlige at udgive de fede superhelte album, som man tidligere kun kunne få på engelsk.

Floy studios

Flere af de danske titler sigter på det voksne publikum og har åbenlyse litterære kvaliteter. F.eks. Kensington, fra Forlaget Fahrenheit, og her er de små forlag dygtige til at skaffe støtte fra fonde, hvilket betyder at kunstneren er sikret et honorar uanset tegneserierne sælger i stor eller lille mængde. Det er selvfølgeligt vigtigt at forlaget laver et oplag i en størrelsesorden der passer til markedet.

5 - fahrenheit

Som det er nu vil de store forlag kun udgive tegneserier hvis oplaget er over tusind enheder, men de små forlag operer ofte med oplag under tusind. Fahrenheit forlægger Paw, fortæller at det præcise antal enheder afhænger blandt andet af forlæggernes mavefornemmelse for markedet, om det rammer rigtigt er så ofte et udtryk for forlæggernes erfaring- men ofte er det held eller uheld der bestemmer om et oplag skal samle støv i en kælder eller bliver udsolgt. Man kan også forsøge at mærke efter hvad folk vil have. Donovan comics bruger facebook til at sende følere ud og kommunikere med fans om hvilke udgivelser de gerne vil se i fremtiden.

Hvis de små oplag fra de små forlag sælger acceptabelt, løber det rundt med et lille overskud, der kan investeres i nye udgivelser. Forlæggeren selv kan sjældent leve af det, så hvis du er glad for tegneserier kan jeg klart anbefale at du går på opdagelse i alle de spændende udgivelser der pibler frem fra alle de små forlag- og hvis økonomien ikke er til de store indkøb, er bibliotekerne meget lydhøre over for indkøb – selv om det ikke er de glade firsere, med mange tusinder solgte enheder, har tegneserier det bedre end mange tror, men du kan stadigt være med til at de får endnu bedre levevilkår.