// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sarah Butler: Ti ting jeg har lært om kærlighed
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Roman

Sarah Butler: Ti ting jeg har lært om kærlighed

Skrevet af den 3. april 2013 – 23:01Ingen kommentarer

Den unge kvinde Alice er på rejse rundt i Østen, da hun må afbryde rejsen for at tage hjem til London. Hendes far er blevet alvorlig syg og hendes to søstre har bedt hende om at være der. Der går ikke længe før han dør, og hun lover de to søstre, at hun nok skal sørge for at rydde rækkehuset og få det sat til salg. Mens hun tager sig af de praktiske gøremål gør hun sig tanker om sin egen opvækst og hun spekulerer over, hvad der er årsagen til, at hun aldrig rigtig har følt sig som en del af familien.

Et andet sted i London traver den hjemløse Daniel gaderne tynde. Han leder efter den datter, som han aldrig lærte at kende. For år tilbage var han meget forelsket i en kvinde, men hun var allerede gift til anden side og selvom Daniel gjorde hende gravid, valgte hun at blive hos sin ægtemand og slap derfor Daniel. Man skal ikke langt ind i bogen, før man ser en sammenhæng i de to selvstændige historier, spørgsmålet er nærmere, hvornår og hvordan de tos veje mødes.

Ti ting jeg har lært om kærlighed er fortællingen om den rastløse Alice, der endnu ikke har fundet sin egen formel og den hjemløse Daniel, der trods sin søgen har en ro og en tilfredshed over sig. For Daniel er det de små ting der tæller, for ham handler det om at være til stede og om at være tilfreds med det han har valgt. For ham handler livet også om at “kunne stå stille længe nok” til at man kan nå at føle sig hjemme – og det er netop det Alice skal lære.

Forfatteren skriver i sit takkeord, at bogen til dels er en kærlighedserklæring til London, en by hun har boet i, cyklet igennem, elsket, hadet og genopdaget de sidste 8 år. Og det er helt tydeligt, når man læser bogen, at hun er særligt optaget af London, af byens gader, særheder, farver, lyde, bygninger og man får i den grad lyst til selv at gense byen. London bliver beskrevet så fint og i en så tilpas detaljegrad, at man enten kan se det for sig eller får lyst til at gå på opdagelse i byen. Det er ikke alle forfattere, der slipper lige godt fra beskrivelser af steder, som forfatteren her gør, men i stedet efterlader læseren med en opremsende beskrivelse af steder uden at det skaber billeder i hovedet på læseren. Men for denne forfatter fungerer det rigtigt godt.

Til gengæld er der lidt for meget beskrivelse af alt det Daniel ser af farver, bogstaver og affald han samler sammen. Men selvom det er med til vise, hvem han er som person og hvilke værdier han har, bliver det nærmest skåret så meget ud i pap med gentagelser at det bliver kedeligt at læse om.

Det ændrer dog ikke ved at det samlet set er en fin fortælling om rastløshed, om at høre til eller ikke at høre til og om at finde ud af hvem man er, og hvad der betyder noget for en.

Sarah Butler, Ti ting jeg har lært om kærlighed, Forlaget Lindhardt og Ringhof, 330 sider, 2013, På dansk ved Rasmus Hastrup.