// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Connie Warnick Aagaard: Tolv måneder
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Roman

Connie Warnick Aagaard: Tolv måneder

Skrevet af den 21. februar 2013 – 10:19Ingen kommentarer

Connie Warnick Aagaard debuterede i 2012 med bogen Tolv måneder. Vi følger hovedpersonen Helen fra september til august – deraf titlen Tolv måneder. I bogen møder vi hende på et tidspunkt i livet, hvor hun ikke længere ved hvad hun vil, hvad hun skal eller hvad hun føler. Hun har rejst verden rundt i flere årtier som fotograf, hvor hun har dokumenteret oprør, fattigdom og uretfærdigheder.

Nu er hun hjemme i Danmark, hvor hun netop har været med til sin mors begravelse. Moderen er dog ikke den eneste hun har mistet. Hendes nu voksne søn Victor svigtede hun, da han var barn, da at hun forlod landet for at arbejde. Og hendes elskede mand Neipur fra Nepal har hun heller ikke længere. Han blev nemlig dræbt for ikke så længe siden. Men det hører man som læser ikke ret meget om og Helen kan først så småt forholde sig til den ulykkelige begivenhed, når vi i bogen når til maj måned.

Teksten i bogen er dels Helens tilbageblik skrevet i kursiv, Helens breve til Neipur og den fortløbende fortælling skrevet i tredje person i en anden skrift (og indimellem i jeg-person). Jeg skulle læse mig en del ind i bogen førend jeg vænnede mig til stilen og kunne nyde bogen uden at blive forvirret.

Hovedpersonen Helen bliver naturligt nok tydeligere for læseren i takt med, at man lærer hende at kende. Det gør også bogen gradvist mere interessant jo længere man kommer ind i historien og jo mere man får kendskab til Helens tanker, følelser og reflektioner. Hun tør nemlig langsomt op og begynder igen at orientere sig mod livet, lysten og omverdenen. Som månederne går begynder hun at løbetræne, at se andre mennesker og selv at lave mad. Hun skriver sig tilbage til livet og de tekster hun skriver danner den samlede bog.

Tolv måneder er en udmærket bog om en kvindes tabte kærlighed, om vejen tilbage til livet, om skyld, samvittighed, selverkendelse og om selvbedrag. Kvinder i krise, der finder vej tilbage til livet og glæden, er skildret før i bogform og det er også før set, at det er kunsten (at skrive, at male, at fotografere) der er midlet. Måske er det også i virkeligheden? Jeg kunne ikke lade være med at spekulere over om tilblivelsen af Tolv måneder har haft samme effekt på forfatteren?

Connie Warnick Aagaard, Tolv måneder, Forlaget Replikant, 2012, 282 sider.