// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Gaveide: 2. verdenskrig som boggave af boganmelder Morten Kidal
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Gaveide, Nyheder

Gaveide: 2. verdenskrig som boggave af boganmelder Morten Kidal

Skrevet af den 26. november 2012 – 07:22Ingen kommentarer

Et blik på 2.Verdenskrig

Flere danske forlag har i 2012 forkælet os, der er interesseret i historie og i særdeleshed i 2. Verdenskrig. Der er udgivet storværker med sikker afsætning til en bred læserkreds, og der er udgivet mere perifere værker med en mindre og mere snæver målgruppe. Så alt i alt er du heldigt stillet, hvis der er interesse for emnet blandt dem, du skal købe julegave til.

Lad mig starte med et af de anerkendte og internationalt meget roste værker, Anthonys Beevors monumentale ”Anden Verdenskrig” på 900 sider, udgivet af Lindhardt og Ringhof. Bogen er et imponerende vue ud over den største krig og tragedie i nyere tid.

Når Beevor er bedst, skriver han så man kan høre kuglerne pifte om ørerne, mærke den enkelte soldats frygt og lugte de afsvedne bygninger og landskaber.

Det er der masser af i ”Anden Verdenskrig”. Beevor er en excellent og medrivende fortæller.

Læs anmeldelse af bogen her.

Med ”Jægerne på Karinhall” fra Forlaget Møller er vi i en helt anden boldgade. Bogen udkom på svensk for 40 år siden, og det er en grotesk satire med afsæt i virkelige hændelser.

Nazitysklands nr. 2, Hermann Göring havde et gigantisk landsted og stort jagtområde cirka 65 kilometer fra Berlin. Slottet var fyldt med våben og kunst, tyvstjålet fra jøder og andre i de lande, som Nazityskland underlagde sig.

Vi følger en af de storslåede jagter og fester, som Göring afholdt, og en ung nordmands forsøg på at infiltrere miljøet på vegne af Secret Service. Det er et brag af en roman. Læs anmeldelse af bogen her.

En af de helt store forbrydelser mod menneskeheden under 2. Verdenskrig var belejringen af Leningrad.

I ”Leningrad, tragedien om en by under belejring” beskriver den engelske historiker Anna Reid gribende, hvordan storbyen gradvist gik under, og hvordan en trekvart million indbyggere døde som følge af sult, sygdomme og kulde.

Bogen er udgivet af Rosinante, og den giver et rystende indblik i, hvad det vil sige at være menneske under de mest ekstreme omstændigheder. Læs anmeldelse af bogen her.

Roger Moorhouse ser i ”Berlin i krig” på en af 2. Verdenskrigs andre centrale storbyer.

Berlin var nazisternes store scene. Her skulle stormagtsfantasierne og vanvittige drømme omsættes i arkitektur. Men i foråret 1945 var der intet tilbage af drømmene.

Byen var forvandlet til en stinkende og ringeagtet ruinhob. Moorhouse ærinde er at fortælle om de almindelige Berlineres liv i de voldsomme år.

Bogen er udgivet af Kristeligt Dagblads Forlag.

Læs anmeldelse af bogen her.

Som den sidste bog vil jeg nævne Erik Larssons ”I ondskabens have” fra Forlaget Turbulenz. Her følger vi historieprofessoren William Dodd, der i sommeren 1933 udnævnes USA’s ambassadør i Berlin. Den spirende jødeforfølgelse og systematiske undertrykkelse af bl.a. politiske modstandere vakte bekymring i nogle politiske cirkler i USA. Men Tyskland havde ingen hær af betydning, og med de store økonomiske problemer, USA stod med, skulle man ikke engagere sig i europæiske anliggender. Den vigtigste opgave for den nye ambassadør, var at sikre, at Tyskland betalte sin gæld til USA – 1,2 milliarder dollars. Gradvist indser Todd, hvor dødsensfarlig udviklingen er i Tyskland, men hans synspunkter og mange advarsler bliver ikke taget alvorligt.

”I ondskabens have” fungerer flot som et dokumentarisk portræt af Berlin og livet i diplomatiet i en højspændt periode. Læs anmeldelse af bogen her.

Alt i alt – der er masser at gå i gang med, og heldigvis er det jo tilladt også at give sig selv en julegave, hvis man skulle mangle en medrivende læseoplevelse til juleferien.