// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Karen Thompson Walker: Miraklernes tid
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Roman

Karen Thompson Walker: Miraklernes tid

Skrevet af den 17. august 2012 – 11:27Ingen kommentarer

Jeg fantaserer af og til om flere timer i døgnet eller om 8 dages uger. Fordi jeg sjældent når alt det jeg gerne vil. Udearbejdende, fritidsaktive småbørnsforældre har sjældent tid nok.

I den aktuelle roman Miraklernes tid vågner den 11 årige Julia en morgen op i Californien til nyheden om, at Jordens rotation pludseligt er blevet mærkbart langsommere. Det får katastrofale konsekvenser – først og fremmest at døgnet bliver længere og længere. I løbet af de første par uger begynder fuglene at dø. Der går kuk i deres stofskifte og de kan ikke finde ud af, hvornår de skal spise og sove. Der går også uorden i den offentlige trafik. Køreplanerne matcher ikke længere døgnet og folk ved ikke hvornår de skal møde op til afgang.

Embedsmændede melder løbende ud, så befolkningen ved hvordan de skal forholde sig. Men eksperterne forholder sig ofte tavse. Regeringen opfordrer til at amerikanerne fortsætter med 24 timers rytmen, selvom det er helt ude af takt med lys og mørke. Vi hører om hvordan nogle folkegrupper mod regeringens opfordring indretter deres hverdage efter døgnets forlængelse, for eksempel må jøderne rette ind for at kunne overholde hviledagen, som jo skal holdes fra solnedgang til solnedgang. Andre undlader at rette ind efter døgnet forlængelse og møder derfor på arbejde i nattens mørke, når uret siger at klokken er 8.00.

Bogen er primært en lang opremsning af de katastrofer og forandringer, der opstår som følge af døgnets udvidelse: tidevandet stiger, dyr dør, afgrøder visner, gletsjerne smelter og så videre. Alle disse forandringer påvirker naturligvis også måden folk omgås. Gradvist bliver befolkningen delt op efter hvilken døgnrytme de følger og de begynder at se temmeligt skævt til “de andre”. Bogens svaghed er at man ikke for alvor kommer ind under huden på hovedpersonen eller andre af personerne i bogen. Det kunne være interessant, hvis pigen gjorde sig nogle grundige overvejelser over betydningen af at døgnet bliver længere. Desværre forbliver bogen primært på det beskrivende plan.

Forfatteren Karen Thompson Walker er 30 år og bor i Brooklyn. Hun har studeret creative writing og har været redaktør på det amerikanske forlag Simon & Schuster, hvor hun har arbejdet med både fiktion og non-fiktion. Miraklernes tid er hendes debutroman.

Karen Thompson Walker, Miraklernes tid, Lindhardt og Ringhof, 270 sider, August 2012.